Orașul Cluj-Napoca

Vinde!

Implică-te! Cluj în imagini

Lectură publică – Letiția ILEA și Kocsis FRANCISKO

Data
Access
gratuit
Loc
Cărturești Cluj-Napoca

Luni, 4 Aprilie 2011, începând cu ora 19:00, Cărturești Cluj te invită la o seară de poezie în compania Letiției ILEA și a lui Kocsis FRANCISKO.

Câteva cuvinte despre cei doi invitaţi va spune în deschidere Sanda Cordoş, iar lectura autorilor va fi urmată de un dialog cu publicul.

Letiția ILEA a publicat de-a lungul anilor poezie, cronică literară şi traduceri în majoritatea revistelor literare din România. Este autoarea volumelor de poezie: eufemisme ( Ideea, 1997), Premiul Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj; chiar viaţa (Paralela 45, 1999); o persoană serioasă (Limes, 2004), nominalizat la premiile Uniunii Scriitorilor din România; apprivoiser le silence (Autres Temps, Marsilia, 2005); est-cris (Transignum, Paris, 2005); terrasses (Editura Centrului Internaţional de Poezie din Marsilia, 2005) ; blues pentru cai verzi (Cartea Românească, 2010). A primit mai multe premii literare pentru poezie şi traduceri.

Dacă sunt, azi, poeţi bacovieni, Letiţia Ilea e primul dintre ei. Şi e primul pentru că ajunge la neantul existenţial bacovian fără recurs la intertextualisme. Blues pentru cai verzi e un exerciţiu de exorcizare a acestui pustiu total, pustiu ce videază nu doar viaţa, ci şi moartea. (Al. Cistelecan)

Kocsis FRANCISKO este autorul următoarelor volume de poezie: Umbrela profetului (Tavis, 1998); Oceanul interior, (Ardealul, 2000); Codul de bare, (Junimea, 2002); Alteritate de duminică (Ardealul, 2004); Ceva trece pe-aproape ( Ardealul, 2009). A scris de asemenea proză scurtă, critică literară şi documentare istorice şi a tradus din lirica maghiară transilvăneană.

Kocsis Francisko vădeşte o permanentă exigenţă faţă de sine, semn al unei conştiinţe artistice solid constituite, întemeiată mai ales pe o cu totul ieşită din comun acribie a cuvântului. El nu produce texte pur şi simplu. Actul de a scrie are un sens grav, lipsit de orice accent de gratuitate sau de improvizaţie ludică: „gândul meu nu-i o simplă retorică/ de intrigant – e un ţipăt/ cu un inconfundabil înţeles:/ în nici una din zilele tale/ nu te preface că trăieşti”. Impresia de virtuozitate şi de oarecare uscăciune vine din precizia tăieturii versului, dublată de concizia formală a scriiturii. Deloc înclinat spre efecte spectaculare, poetul îşi stăpâneşte cu luciditate discursul, altfel deosebit de consistent, vehiculând idei şi imagini de o prospeţime surprinzătoare. (Cornel Moraru)

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.