Orașul Cluj-Napoca

Ascultă!

Implică-te! Cluj în imagini

Evgheni Oneghin

Data
Loc
Opera Națională Română Cluj-Napoca

Luni, 18 Ianuarie 2016, începând cu ora 18:30, Opera Națională Română Cluj-Napoca te invită la spectacolul intitulat Evgheni Oneghin de P. I. Ceaikovski.

Evenimentul readuce pe scena clujeană una dintre cele mai frumoase, sincere și vibrante capodopere ale tuturor timpurilor, după o absență îndelungată de peste un deceniu. ”Evgheni Oneghin” este una dintre cele mai apreciate și reprezentative opere din repertoriul romantic universal, o lucrare muzicală esențială și simbolică pentru specificul național rusesc și, totodată, impregnată cu o tușă inedită a romantismului german, ce a fascinat artiști lirici ai tuturor generațiilor.

„Dacă vreodată o muzică a fost compusă cu avânt nestăvilit, cu dragoste faţă de subiect şi faţă de personaje, aceea e muzica din Oneghin”. (P. I. Ceaikovski)

O operă desprinsă din Rusia anilor 1820, despre iubiri, trădări, intrigi romatice și abisuri sufletești cum doar Ceaikovski putea să creeze, aduce pe scena clujeană o distribuție reputată, avându-i în rolurile principale pe: Nadejda Cerchez (invitată), Florin Estefan, Cristian Mogoșan, Liza Kadelnik și Marius Boloș (invitat), aflați sub inspirata baghetă a dirijorului invitat Tiberiu Soare. Punerea în scenă îi aparține Mihaelei Bogdan, scenografia este semnată de Viorica Petrovici iar coregrafia este a maestrului Vasile Solomon.

Povestea relevă personaje profund încercate sentimental și ideologic, urmărite în contextul vieții lor sociale, romantice și intelectuale a Rusiei secolului XIX. Libretul operei pornește de la romanul în versuri ”Evgheni Oneghin” scris de Alexander Pușkin, pe care Ceaikovski l-a adaptat, însuflețit și redat cu ajutorul libretistului Konstantin Șilovski. În ciuda complexității conceptuale, capodopera lui P. I. Ceaikovski se bazează pe simplitate și sinceritate, atribute pe care compozitorul le considera esențiale și pe care și-a bazat dealtfel și prima punere în scenă. Premiera absolută a operei a fost încredințată studenților Conservatorului din Moscova, în anul 1879, la Teatrul Malyi din capitala rusă.

Profunzimea dramatică a creației lui Ceaikovski va fi fidel redată de premiera pusă în scenă în cheie clasică, pe data de 18 ianuarie 2016, la Opera Națională Română din Cluj. Opera în trei acte și șapte tablouri va prezenta publicului povestea impresionantă a lui Evgheni Oneghin, un bărbat care trăiește cu regretul că a respins în tinerețe iubirea unei femei și că, din mândrie și indiferență iresponsabilă, și-a ucis în duel cel mai bun prieten. Destinul lui Evgheni Oneghin, tânărul aristocrat mândru și rece, oscilează între orgoliul său nemărginit, trădarea față de cel mai bun prieten, Lenski, abisul iubirii pierdute a Tatianei și dezamăgirea vieții irosite din cauza propriei indiferențe.

Spectacolul ”Evgheni Oneghin” este cea dintâi premieră a anului 2016 și una dintre montările ce anunță un nou an inovativ pentru Opera Națională Română din Cluj-Napoca, presărat cu numeroase premiere și spectacole speciale, printre care: ”Lacul lebedelor”, ”Amadeus”, ”Anotimpurile”, ”Stabat Mater”, ”Fata babei și fața moșului”…

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.