Orașul Cluj-Napoca

Exprimă-te!

Implică-te! Cluj în imagini

Evgheni Oneghin

Data
Loc
Opera Națională Română Cluj-Napoca

Duminică, 21 Februarie 2016, începând cu ora 18:30, Opera Națională Română Cluj-Napoca te invită la spectacolul muzical interactiv și modern intitulat Evgheni Oneghin de P. I. Ceaikovski.

Evenimentul readuce pe scena clujeană una dintre cele mai frumoase, apreciate și vibrante capodopere ale tuturor timpurilor. ”Evgheni Oneghin” este una dintre cele mai reprezentative opere din repertoriul romantic universal, o lucrare muzicală esențială și simbolică pentru specificul național rusesc și, totodată, impregnată cu o tușă inedită a romantismului german, ce a fascinat artiști lirici ai tuturor generațiilor.

„Dacă vreodată o muzică a fost compusă cu avânt nestăvilit, cu dragoste faţă de subiect şi faţă de personaje, aceea e muzica din „Oneghin” ~ P. I. Ceaikovski

O operă desprinsă din Rusia anilor 1820, despre iubiri, trădări, intrigi romatice și abisuri sufletești cum doar Ceaikovski putea să creeze, reunește o distribuție importantă, avându-i în rolurile principale pe: Florin Estefan (Evgheni Oneghin), Irina Săndulescu Bălan (Tatiana), Cristian Mogoșan (Lenski), Laura Essig – invitată (Olga), Marius Boloș – invitat (Gremin), Liliana Neciu (Larina) și Andrada Ioana Roșu (Filipievna), aflați sub inspirata baghetă a dirijorului invitat Gheorghe Victor Dumănescu. Punerea în scenă îi aparține Mihaelei Bogdan, scenografia este semnată de Viorica Petrovici, iar coregrafia de maestrul Vasile Solomon.

Opera în trei acte și șapte tablouri prezintă publicului povestea lui Evgheni Oneghin, un bărbat care trăiește cu regretul că a respins în tinerețe iubirea unei femei și că, din mândrie și indiferență iresponsabilă, și-a ucis în duel cel mai bun prieten. Destinul lui Evgheni Oneghin, tânărul aristocrat mândru și rece, oscilează între orgoliul său nemărginit, trădarea față de cel mai bun prieten, Lenski, abisul iubirii pierdute a Tatianei și dezamăgirea vieții irosite din cauza propriei indiferențe. Povestea operei desprinsă din Rusia secolului XIX a fost inspirată din binecunoscutul roman în versuri ”Evgheni Oneghin” scris de Alexander Pușkin, pe care Ceaikovski l-a adaptat, însuflețit și redat cu ajutorul libretistului Konstantin Șilovski. Premiera absolută a operei a avut loc în anul 1879, la Teatrul Malyi din Moscova.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.