Orașul Cluj-Napoca

Implică-te!

Implică-te! Cluj în imagini

CINEMA 1 (imaginea-mişcare)

Data
Access
gratuit
Loc
Cărturești Cluj-Napoca

Vineri, 16 Noiembrie 2012, începând cu ora 18:00, Cărturești Cluj te invită la lansarea cărții CINEMA 1 (imaginea-mişcare) de Gilles Deleuze, tradus pentru prima dată în limba română.

Evenimentul, care îi are ca invitaţi pe Emilie Deleuze, regizoare de film şi fiica celebrului filosof francez, pe Virgil Paşca, directorul editurii Tact şi pe traducătorii volumului, Ştefana şi Ioan Pop-Curşeu, este rezultatul colaborării dintre Institutul francez, editura Tact şi Cărtureşti. El este inclus în Festivalul filmului francez, care are loc la Cluj în perioada 15-18 Noiembrie 2012 şi ale cărui proiecţii vi le
recomandăm.

În urma unui ambiţios proiect editorial al Editurii Tact din Cluj apare, pentru prima oară în traducere română, una dintre operele teoretice fundamentale ale secolului trecut în privinţa fenomenului cinema. Vorbim despre primul volum al seriei Cinema de Gilles Deleuze, Imaginea-mişcare, tradus în limba română de Ştefana şi Ioan Pop-Curşeu. Dincolo de a fi o premieră editorială de excepţie, acest volum reprezintă şi debutul unei noi colecţii a Editurii Tact, intitulată Cinemag şi gândită drept un recipient pentru opere ce au marcat definitiv şi durabil gândirea asupra celei de-a şaptea arte. Motive multiple deci pentru a semnala corespunzător apariţia acestui volum.

Împreună cu partenerii noştri, Institutul Francez şi Librăria Cărtureşti Cluj, am decis să includem lansarea acestui titlu în cadrul Festivalului Filmului Francez – cu siguranţă nu am fi putut găsi un prilej mai potrivit pentru această festivitate culturală. Dorim să vă anunţăm că la evenimentul de lansare puteţi achiziţiona cartea lui Gilles Deleuze cu o reducere de 20%. Acelaşi discount îl vor primi la cumpărarea ei, pe toată perioada Festivalului filmului francez, posesorii unui abonament pentru toate filmele – aceştia vor găsi volumul la standul librăriei Cărtureşti din holul cinematografului Victoria.

„Povestea”, „istoria” pe care o analizează, pe care o realizează Deleuze, <> pe care o imprimă puternica operaţiune de lectură-formalizare deleuziană în cartea Cinema, în special în Cinema 1, e, tocmai, aceasta: ieşirea, prin film, din iluzia, din auto-iluzionarea voluntarist-utopică a modernităţii cu privire la posibilitatea acţiunii eficace, transformatoare, a omului-releu activ, agent al istoriei, asupra mediului pentru aproprierea acestuia ca Lume. (Bogdan Ghiu)

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.