Orașul Cluj-Napoca

Fii unic!

Implică-te! Cluj în imagini

Ce nemaipomenită aiureală!

Data
Loc
Teatrul Național Lucian Blaga

Marți, 14 Ianuarie 2014, începând cu ora 19:00, Teatrul Naţional Lucian Blaga Cluj-Napoca te invită la spectacolul de teatru intitulat Ce nemaipomenită aiureală! de Eugène Ionesco.

Traducerea: Vlad Russo şi Vlad Zografi. Regia: Silviu Purcărete. Scenografia: Dragoş Buhagiar. Muzica: Vasile Şirli. Asistent regie: Cristian Luchian.

În distribuție: Cornel Răileanu, Cristian Rigman, Matei Rotaru, Cristian Grosu, Cătălin Herlo, Silvius Iorga, Ionuţ Caras, Patricia Brad, Anca Hanu, Irina Wintze, Romina Merei și Ramona Atănăsoaie.

Ce formidable bordel! / Ce nemaipomenită aiureală! (1973) l-a inspirat pe Ionesco în scrierea romanului Însinguratul (1973), după cum mărturiseşte însuşi autorul: am impresia că istoria, aşa cum este, adică teribilă, tragică, inadmisibilă, e un soi de farsă pe care o joacă Dumnezeu oamenilor. E sensul sfârşitului, nu al Însinguratului, ci al Acestei nemaipomenite harababuri, piesa care mi-a inspirat Însinguratul. În timpul reprezentaţiei, Personajul – un domn oarecare, moştenitor al unei sume de bani importante – este neliniştit în timp ce celelalte personaje: Proprietăreasa, Doamna cu un căţel, Soţul ei, Domnul (cu bastonul alb), necunoscuţii dintr-un bar (deveniţi revoluţionari), Chelneriţa, îi vorbesc la nesfîrşit. El încearcă să priceapă ce se spune, ce se petrece în jurul lui. Totul este neclar, angoasant, pentru ca la final Personajul singuratic să înţeleagă că această lume magnifică şi teribilă totodată este un miraj, o farsă pe care o joacă Dumnezeu omului. În acest joc a lui Dumnezeu – şi fiindcă este o farsă o acceptăm cu veselie – intrăm, de fapt, cu toţii. În spectacol asistăm la un excedent de personaje, la o multiplicare a lor, la o trecere dintr-un personaj în altul, un întreg joc izvorât din structura piesei. Spaţiul este populat cu manechine, un fel de cópii ale adevăraţilor eroi. O lume în care umbrele şi trupurile vii, palpitânde se amestecă într-un amalgam copios, care par să participe la un ritual al înmulţirii, al multiplicării.

Durata spectacolului: o oră și 20 de minute.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.