Orașul Cluj-Napoca

Muncește!

Implică-te! Cluj în imagini

Ce mai faci, scriitorule?

Data
Access
gratuit
Loc
Cărturești Cluj-Napoca

Joi, 29 Octombrie 2015, începând cu ora 19:00, Cărturești Cluj-Napoca te invită la evenimentul intitulat Ce mai faci, scriitorule? alături de Radu Pavel Gheo.

Radu Pavel Gheo este prozator, eseist, critic literar și traducător. După absolvirea Facultăţii de Litere din Timişoara a fost redactor-colaborator la Radio Iaşi (1999-2001) şi redactor la revistele Timpul (Iaşi), Ficţiuni (Satu Mare), Helion (Timişoara). În perioada petrecută în Statele Unite (2001-2002) a muncit ca vînzător la un fast food, la un magazin alimentar şi la o librărie Barnes & Noble. În prezent e redactor de carte şi traducător la Editura Polirom şi redactor al revistei timișorene Orizont. A publicat nouă volume, dintre care amintim: Adio, adio, patria mea, cu î din i, cu â din a (Polirom, 2003, 2004, 2013), Românii e deștepți (eseuri, Polirom, 2004, 2005, 2014), Fairia – o lume îndepărtată (roman, Polirom, 2004), DEX-ul și sexul (publicistică, Polirom, 2005), Numele mierlei (proză scurtă, Polirom, 2008), Noapte bună, copii! (roman, Polirom, 2010). Proze ale sale au apărut și în numeroase antologii, printre care Best of – proza scurtă a anilor 2000 (Polirom, 2013)

Acesta este, într-o prezentare uzuală de pagina a patra, invitatul primei ediții de toamnă a proiectului Ce mai faci, scriitorule?, organizat de librăria Cărturești din Cluj. Iar miza întâlnirii cu el e tocmai depășirea acestei înșiruiri de date, titluri și job-uri, prin intermendiul unei discuții relaxate, prietenești. Cum s-a apropiat de literatură, în ce fel a devenit aceasta importantă pentru el, când a scris primul text și cui l-a arătat, ce a însemnat debutul în volum, dar sutele de recenzii primite de cărțile sale, fiorii primei traduceri, locul preferat pentru scris, maeștrii recunoscuți – sunt doar câteva dintre curiozitățile care ne vin în minte. Dar trecem și dincolo de scris și literatură, pentru a afla de ce a plecat în SUA și de ce s-a întors, cum și-a găsit locul și ce înseamnă pentru el orașul în care trăiește, cum vede România anului 2015 și care sunt întrebările care-l frământă, ce muzică ascultă și unde iese cu prietenii.

Radu Pavel Gheo: „Scrisul nu-i o meserie uşoară: mi-am dorit să o fac de cînd aveam cinci ani şi mi-au trebuit încă douăzeci ca să o învăţ. Pe lîngă asta, am făcut destule lucruri care mi-au folosit şi îmi mai folosesc. Puteam fi pădurar (n-am fost), puteam fi bişniţar (nu m-am priceput), puteam fi profesor (am fost), puteam fi om de radio (am fost o vreme), puteam fi american (dar n-am apucat).
Am copilărit la sat, am crescut în Timişoara, m-am lansat ca scriitor în Iaşi şi am învăţat etica muncii în Statele Unite. Am vîndut informaţii, vorbe, pui prăjiţi, alimente bio şi cărţi. Am scris şi cîteva cărţi de care sînt mulţumit; acum mă gîndesc dacă mai are rost să scriu şi altele. Dar îmi place teribil de mult să citesc. Cred că literatura contează şi va conta întotdeauna pentru oameni, că o poveste bine spusă rămîne valută forte. Altfel, îmi place să ascult muzică din fosta Iugoslavie, să văd filme bune şi să revăd filme proaste.”

E MAI FACI, SCRIITORULE? e continuarea, sub un nume și o imagine noi, a dialogurilor cu scriitori pe care Cărtureștiul le-a propus în ultimii ani. Niște întâlniri tihnite și fără fasoane, cu oameni în carne și oase pe care-i aducem în fața voastră pentru părerile și ideile lor. Îi întrebăm despre scris și literatură, dar și despre stil de viață, pasiuni, dileme, politică și societate. Și ne închipuim că genul ăsta de întâlniri au loc peste tot unde există o viață literară normală.

Unii dintre invitații noștri sunt celebri, atât cât permite literatura română. Alții, dimpotrivă, necunoscuți marelui public – noi credem însă în ei și vă propunem să-i descoperiți înainte de-a intra în manuale. În cazul celor pe care i-ați citit deja, poate fi o provocare să vedeți dacă sunt așa cum vi i-ați închipuit. Sau să le spuneți, pur și simplu, ce credeți despre cărțile lor, cât de mult v-au încântat, intrigat sau dezamăgit. În cazul celor de care n-ați auzit, fiți curioși și riscați – cine știe, poate se lasă cu fiorii primei întâlniri. În fine, noi credem că e o șansă să ai acces la making off-ul cărților și că asta îți poate spori plăcerea lecturii – altfel bei și un vin după ce ai vizitat crama și ai discutat prietenește cu proprietarul, privind cum apune soarele peste vie.

La finalul întâlnirilor veți ști cu siguranță dacă doriți una sau mai multe dintre cărțile invitatului, un autograf sau adresa sa de facebook. Deși nu vânzarea este miza principală a acestor evenimente, suntem convinși că achiziția cărților e cea mai concretă metodă de a susține autorii care v-au convins.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.