Orașul Cluj-Napoca

Informează-te!

Implică-te! Cluj în imagini

Byzantium

Data
Loc
Opera Maghiară Cluj

Duminică, 19 Aprilie 2015, începând cu ora 11:00, Opera Maghiară Cluj-Napoca te invită la spectacolul de balet intitulat Byzantium.

Operă în două părți.

Spectacol educativ susținut de Selmeczi György.

Libret scris de Kapecz Zsuzsa şi Selmeczi György după drama lui Herczeg Ferenc

Dirijor: Jankó Zsolt.

În distribuţie: Pataki Adorján, Kele Brigitta, Rétyi Zsombor, Balla Sándor, Molnár Mária, Szilágyi János, Sándor Csaba, Szabó Levente, Mányoki László, Laczkó Vass Róbert, Sándor Árpád, Chiuariu Livia, Pataki Enikő, Köpeczi Sándor și Albert Ferencz.

Scenografia și costume: Zeke Edit.

Asistent regie: Gombár Annamária. Regia: Zakariás Zalán.

Drama istorică Byzantium de Ferenc Herczeg a avut premiera la Budapesta în 1904 iar în 19 mai 1905 a fost reprezentată şi la Teatrul Maghiar din Cluj, cel mai probabil în regia lui Janovics Jenő care era şi directorul instituţiei, pe atunci. Succesul la public a determinat conducerea teatrului să o reprogrameze aproape în fiecare stagiune, din 1905 în 1943 fiind jucată de 42 de ori, cu o pauză de 10 ani, între 1929 şi 1939 şi având 9 premiere diferite.

În legătură cu actualitatea operei, György Selmeczi afirmă: „În Byzantium, în centrul cadrului istoric stă o problematică ce nici astăzi nu şi-a pierdut autenticitatea. Această tematică este legată de ideea relativizării şi degradării valorilor care caracterizează întreaga eră contemporană. Parte a acestui fenomen este criza morală, al cărei exemplu edificator este socitatea pervertită a Bizanţului, unde trădarea, decăderea etică sunt caracteristice – o societate pe cale de a se dezbina, de a se descompune. Bazele societăţii umane se dezintegrează şi astfel se creează o situaţie de criză în care toată lumea pierde. Este o temă care poate fi şi merită a fi actualizată, fiindcă în ciuda secolelor care au trecut de atunci, putem vorbi şi astăzi despre degradarea valorilor, despre acest fel, tematica centrală devine valabilă şi în prezent.”

Durata spectacolului: circa două ore și 30 minute.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.