Orașul Cluj-Napoca

Dezvoltă!

Implică-te! Cluj în imagini

Artă

Data
Loc
Teatrul Național Lucian Blaga

Miercuri, 19 Octombrie 2016, începând cu ora 19:00, Studioul Euphorion din cadrul Teatrului Naţional Lucian Blaga te invită la spectacolul de teatru intitulat Artă de Yasmina Reza.

Traducerea: Violeta Popa. Regia: Sorin Misirianţu. Scenografia: Răzvan Şuhan și Radu Bogdan Lucian. Regia tehnică: Constantin Pojonie. Lumini: Jenel Moldovan. Sonorizare: Vasile Crăciun.

În distribuţie: Dan Chiorean, Sorin Misirianţu și Ruslan Bârlea.

Yasmina Reza s-a născut în 1959 şi a scris cinci piese de teatru în zece ani, toate traduse şi jucate în lumea întreagă, dar este cunoscută în principal ca autoare a piesei Artă, pusă în scenă în 1994 la Comédie des Champs Elysées (unde s-a jucat mult timp cu casa închisă), apoi la Berlin şi Londra. Piesa a fost distinsă cu Marele Premiu „Molière“ pentru cel mai bun autor şi cel mai bun spectacol (în 1995), cu Evening Standard Award for Best Comedy (1996), apoi cu Laurence Olivier Award for Best Comedy (1997).

Yasmina Reza a studiat sociologia şi arta dramatică. Studentă a clasei de actorie a lui Jacques Lecoq, a jucat cîţiva ani în diverse companii de teatru, în piese de Molière, Marivaux, Sacha Guitry (…).

În Artă ne confruntăm cu o situaţie insolită (achiziţionarea unui tablou alb, cu dungi albe pe un fond alb) şi un trio masculin – Marc, Serge, Yvan – tipuri ale intelectualului de sfîrşit de secol XX, care asigură vivacitatea dialogului şi strălucirea piesei. Terorismul estetic doctrinar, dar şi moral, cultivarea absurdului doar de dragul uzanţelor mondene, ironizarea cvasiparodică a variatelor teorii psiho-artistice îşi află, în acest spaţiu dialogal, un minunat pretext de extrapolare. Piesa poate fi citită şi ca o parabolă a întregii societăţi a sfîrşitului de mileniu.

Recomandare de vârstă: 14+.

Durata spectacolului: o oră și 20 de minute.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.