Orașul Cluj-Napoca

Informează-te!

Implică-te! Cluj în imagini

Trilogia Aureliu Manea

Data publicării
Categoria

Stagiunea 2013/2014 la Teatrul Naţional Lucian Blaga Cluj-Napoca se deschide cu avanpremiera spectacolului Trilogia Aureliu Manea de Aureliu Manea, care va avea loc marţi, 10 Septembrie 2013. Următoarele reprezentaţii, tot în regim de avanpremieră, vor avea loc vineri, 13 Septembrie 2013, respectiv duminică, 22 Septembrie 2013, iar premiera oficială va avea loc în data de 5 Octombrie 2013, în cadrul Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj.

În Trilogia Aureliu Manea, regizorul Gábor Tompa, avându-l alături pe dramaturgul András Visky, prezintă cele trei piese Penelopa rămâne îngândurată, Repetiţia de teatru, Zâna de la răsărit (singurele scrise de regizorul Aureliu Manea), într-un decor unic, cu puternic impact vizual, creat de Carmencita Brojboiu. Faţă în faţă cu personaje care fascinează prin stranietatea prezenţei şi, paradoxal, prin concreteţea trăirilor lor, spectatorul este invitat să empatizeze la modul aproape visceral cu locuitorii acestei lumi, construite de ochiul vizionar al unui pasionat om de teatru, pentru care spectacolele de teatru sunt sărbători ale vieţii fără bariere.

Piesele lui trebuie luate ca atare, ca nişte viziuni extraordinare, care de fapt nu vorbesc despre un singur obiect, ci vorbesc despre un eu dar şi despre un univers. În acest eu e cuprins întreg universul. […] Moartea este una din principalele teme sau motive care revin în cele trei texte. Dar dincolo de acestea există, asemenea tragediilor antice, unele motive, ca de exemplu motivul mamă-fiu, în sensul oedipian al cuvântului dar într-un fel şi freudian, în care mama este atât mama, cât şi logodnica, dar şi moartea. O mamă care vrea cu orice preţ şi prin orice mijloace să-şi păstreze fiul. Această dictatură a dragostei, există în piese şi exprimă, probabil, cele mai adânci aspiraţii ale autorului. Eu cred că toată cartea lui Manea, „Texte regăsite”, este pătrunsă de acest motiv, de această mare sete de dragoste. (fragment din interviul acordat de regizorul Gábor Tompa teatrului naţional clujean şi publicat integral în caietul de sală al spectacolului, ce poate fi achiziţionat înainte şi după reprezentaţii)

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.