Orașul Cluj-Napoca

Votează!

Implică-te! Cluj în imagini

Servicii sociale pentru imigranţii din Cluj-Napoca

Data publicării
Categoria

Centrul de Informare pentru Străini din cadrul Ligii Apărării Drepturilor Omului Filiala Cluj, în calitate de partener local implementează în acest an trei proiecte de integrare a imigranţilor non-UE, proiectele sunt finanţate din Fondul European de Integrare a Resortisanţilor ţărilor terţe coordonat de Oficiul Român pentru Imigrări Bucureşti.

Centrul de Informare pentru Străini colaborează cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie Bucureşti şi Institutul Intercultural Timişoara.

In acest an, pe lângă serviciile de informare si consiliere sunt oferite si servicii sociale precum: cursuri de formare profesională certificate CNFPA, ajutor material pentru achiziţionare de medicamente în valoare de 800 de lei şi ajutor material pentru persoanele cu nevoi speciale în valoare de 1.000 de lei, aceste servicii sunt acoperite prin proiectul Asistenţă pentru Resortisanţii Ţărilor Terţe în România.

Servicii sociale pentru imigranţii din Cluj-Napoca

A fost creată o reţea naţională de 30 de mediatori interculturali care provin din ţări precum: Tunisia, Maroc, Egipt, Mexic, Ecuador, Palestina, Israel, Pakistan, Siria, Republica Moldova. În oraşul Cluj-Napoca au fost formaţi şi instruiţi 8 mediatori interculturali care au rolul de a rezolva problemele comunităţilor de străini pe care le reprezintă.

De asemenea din anul 2009 a fost creată Revista Migrant în România si suplimentul ACCENTbasarabean în care sunt publicate experienţele imigranţilor non-UE în România, editate de către Institutul Intercultural Timişoara. Acestea pot fi găsite şi în format electronic. Centrul mai oferă cursuri gratuite de limba română pentru un număr de 60 de persoane, cursurile sunt coordonate la nivel naţional de către Institutul Intercultural Timişoara, dar se desfăşoară la Cluj sub coordonarea Centrului de Informare pentru Străini.

Până în prezent au beneficiat de serviciile de consiliere ale Centrului peste 600 de imigranţi non-comunitari din ţări precum: Tunisia, Egipt, Maroc, Moldova, Japonia, Kazahstan, India, Mauritania, Mexic, Nigeria, Palestina, Pakistan, Peru, Siria.

Principalele probleme cu care se confruntă imigranţii non-comunitari la Cluj sunt: reticenţa angajatorilor, procedeul obţinerii autorizaţiilor de muncă este unul complicat, angajatorii nu cunosc, nici nu doresc să cunoască drepturile imigranţilor care deţin rezidenţă pentru membrii de familie, aceştia au aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii români în privinţa angajării, taxele mari pentru studenţii non-UE impuse de Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu(UMF), procesul obţinerii certificatelor de conformitate prin care sunt recunoscute diplomele UMF în alte ţări ale UE durează mai mult decât termenul legal, astfel studenţii au pierdut locurile de muncă şi rezidenţiatele din alte ţări, probleme legate de recunoaşterea studiilor.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.