Orașul Cluj-Napoca

Muncește!

Implică-te! Cluj în imagini

S-au inaugurat lucrările de reabilitare şi extindere a Staţiei de Epurare Cluj-Napoca

Data publicării
Categoria

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a inaugurat astăzi, lucrările de reabilitare şi extindere a Staţiei de Epurare Cluj-Napoca.

Investiţia face parte din proiectul mai amplu de modernizare şi reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată din judeţele Cluj/Sălaj co-finanţat de Uniunea Europeană, în valoare totală de 196,9 milioane de EURO, şi este derulat prin Compania de Apă SOMEŞ, în perioada 2009 – 2013. Contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene se cifrează la 74%, cea a Guvernului României la 11,3%, a autorităţilor locale din aria proiectului – de 1,9%, restul de 12,8% fiind obţinut prin credit bancar.

Ceea ce este cel mai important este faptul că cetăţenii judeţului vor beneficia de apă de calitate. În plus costurile lucrărilor vor fi suportate prin finanţările europene atrase de către noi, doar 1,9% din cheltuieli fiind suportate de către bugetul judeţului, deci de către buzunarele clujenilor. Este cea mai importantă finanţare obţinută de către judeţul Cluj din fonduri europene, iar rezultatele cheltuirii acestor bani va fi resimţită în bine de către majoritatea clujenilor, consideră preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

Contractul pentru modernizarea şi extinderea staţiei de epurare Cluj-Napoca este în valoare de peste 147,95 milioane de lei (fără TVA), iar lucrările sunt prevăzute a se finaliza în termen de 21 de luni.

Staţia de Epurare finalizată în anul 1977 deserveşte, în principal, municipiul Cluj-Napoca dar şi localităţile rurale din amonte care deţin reţele publice de canalizare – Floreşti, Gilău, Baciu şi Săvădisla – şi a beneficiat până în prezent de două etape majore de modernizare tehnologică din credite, finanţări ale Consiliului Judeţean Cluj şi surse proprii ale Companiei. Continuarea modernizării prin actualul contract, inclusiv prin înfiinţarea unei moderne trepte terţiare (eliminarea completă a fosforului şi azotului pe cale biologică) va asigura conformarea deplină a parametrilor descărcărilor în emisar cu prevederile legislaţiei naţionale aliniate la Directiva Europeană 91/271/CEE privind epurarea apelor uzate urbane, ceea ce va aduce un plus de calitate mediului înconjurător din aria municipiului.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.