Orașul Cluj-Napoca

Distrează-te!

Implică-te! Cluj în imagini

S-a încheiat ultima ediție din 2012 a programului național de educație alternativă GROW

Data publicării
Categoria

În luna august s-a încheiat ediția de vară a unuia din cele mai apreciate proiecte pentru adolescenți: GROW. Acesta este un program educațional inovator desfășurat la nivel național și premiat la nivel internațional. În Cluj-Napoca, acastă acțiune a fost finanțată de Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret prin Direcția județeană pentru Sport și Tineret Cluj.

GROW 1.1 – 1.2, ediția din această vară, s-a desfășurat între 2 Iulie 2012 și 6 August 2012. Adresată liceenilor de clasele a X-a și a XI-a (anul școlar 2011-2012), aceasta a constat în zece traininguri de project management, public speaking și alte activități.

Cu o abordare specifică pentru fiecare an de liceu în parte, GROW oferă 4 ani de dezvoltare complementară prin educație non-formală. Pentru participanții la ediția pentru clasele a XI-a și a XII-a, organizatorii GROW au propus întălniri sub forma unor ateliere de lucru interactive începând din 2 iulie până pe 6 august: GROW 1.1-1.2. Acestea au fost susținute în limba engleză de către traineri internaționali veniți din cele 107 țări în care există organizația AIESEC. Toate activitățile GROW se desfășoară într-un mediu tineresc care promovează interculturalitatea, voluntariatul și diversitatea. Ediția de vară s-a desfășurat în 15 orașe din România: Arad, Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Pitești, Ploiești, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș, Timișoara și Urziceni.

În cadrul GROW participanții își dezvolta aptitudini utile indiferent de calea aleasă după finalizarea studiilor și o atitudine care-i va sprijini în atingerea obiectivelor personale, și își consolidează încrederea în sine prin provocări practice. În cadrul sesiunilor GROW 1.1 – 1.2 din 2011, peste 856 de absolvenți de clasa a XI-a și a XII-a au învățat să capete încredere în propriul potențial, să își contureze valorile personale, să fie conștienți de provocările sociale și să își cultive spiritul de inițiativă.

În 2013, proiectul GROW se va desfășura în două ediții, corespunzătoare celor două segmente de vârstă: GROW 0.9-1.0 pentru clasele a IX-a și a X-a între 3 Februarie 2012 și 17 Martie 2012 și GROW 1.1 – 1.2 pentru clasele a XI-a și a XII-a între 19 iunie și 30 iulie.

GROW 1.1 – 1.2 s-a bucurat de sprijinul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, BRD – Groupe Société Générale, Parlamentului European, Vodafone, Decathlon, Zentiva, KRUK, HP, Euro APS, White Image, Trilulilu, 9AM, Lume Bună, România Pozitivă și TPU.

Pentru această ediție, temele explorate în GROW au fost:

GROW 1.1

 1. Sesiune introductivă – Participanții ii cunosc pe studenți și țarile din care vin și comunică pentru prima dată.
 2. Proactivitate – Participanții dezvoltă o atitudine proactivă și își asumă răspunderea pentru rezultatele pe care le au fără a da vina pe mediul extern.
 3. Abilități de relaționare – își dau seama de ce este importantă socializarea (într-o lume care se schimbă atât de repede), află ce înseamnă o rețea profesională și învață cum o pot construi.
 4. Abilități de negociere – Participanții înțeleg importanța negocierii în viața de zi cu zi și învață cum să se pregătească pentru o negociere.
 5. Managementul echipei – Participanții învață cum să creeze și să dezvolte o echipă, învață cum să coordoneze responsabilități și cum să motiveze și să încarce de energie membrii echipei.
 6. Abilități de conducere. Cum să îți atingi potențialul – Elevii exersează abilitățile de bază ale leadership-ului (au o viziune, transmit viziunea oamenilor din jur, îi ajută pe ceilalți să îsi atingă potențialul) și sunt motivați să devină lideri în viețile lor.
 7. Autocunoaștere. Cine sunt eu? – Participanții își formulează misiunea și viziunea în viața devin conștienti de cum să își îndeplinească visurile și înțeleg importanța valorilor personale în viață.
 8. Orientare timpurie în carieră – Participanții sunt mai conștienți de oportunitățile pe care le au și obțin informații suplimentare despre alegerile lor în carieră.
 9. Planificarea unui proiect. Cum să faci un plan de afacere? – Înțelegerea departamentelor principale dintr-o firmă, ce fac ele și creearea unui plan de business pentru un studiu de caz dat.
 10. Sesiunea și ceremonia de închidere – Participanții vor ieși in față pe rând și vor spune ce au învățat din cele 10 sesiuni la care au participat. Astfel vorbind în fața celorlalți, lucrurile învățate se vor sedimenta și mai bine iar ei vor scăpa de timiditate.

GROW 1.2

 1. Sesiune introductivă – Participanții îi cunosc pe studenți și țările din care vin și comunică pentru prima dată.
 2. Valorile personale și alegeri în viață – Participanții descoperă care sunt valorile și principiile lor, încep să se gândească la ele și motivul pentru care le-au ales.
 3. Calea vocațională – Elevii descoperă calea vocațională și talentele fiecăruia dintre ei cu scopul de a face alegeri de viață mai bune.
 4. Realizarea unui CV – Primesc sfaturi despre crearea unui CV de calitate și află informații despre competențele căutate de angajatori și cum pot fi dezvoltate acestea.
 5. Antreprenoriatul. O altă cale în viață – Participanții devin conștienți de punctele pro și contra antreprenoriatului și află exemple de cum să găsească modalități de a-și crește venitul și independența financiară.
 6. Aptitudini de stabilire a obiectivelor – Participanții descoperă de ce stabilirea unor obiective nu este doar utilă ci chiar critică și sunt încurajați sa își enunțe obiectivele personale pe toate planurile vieții.
 7. Aptitudini de managementul timpului – Elevii devin conștienți de timpul pe care îl au la dispoziție. Descoperă instrumente pentru managementul timpului și învață cum să le folosească planificându-și activitățile zilnice.
 8. Identitate personală. Arată-le celorlalți cine ești cu adevărat – Înțeleg importanța comunicării identității personale într-un mod continuu și clar, și învață cum să își alinieze imaginea personală, limbajul și alte modalități de comunicare pentru construirea unei imagini personale în conformitate cu realitatea.
 9. Orice este posibil – Elevii sunt invitați să își construiască încrederea în sine și curajul prin exerciții și din prezentarea exemplelor unor oameni obișnuiți care au trecut peste obstacole pentru a deveni și a obține ce își doreau.
 10. Sesiunea și ceremonia de închidere – Participanții vor ieși în față pe rând și vor spune ce au învățat din cele 10 sesiuni la care au participat. Astfel vorbind în fața celorlalți, lucrurile învățate se vor sedimenta și mai bine iar ei vor scăpa de timiditate.
Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.