Orașul Cluj-Napoca

Respectă!

Implică-te! Cluj în imagini

Refacerea zonei Detunata din cartierul Gheorgheni

Data publicării
Categoria

Primăria municipiului Cluj-Napoca este în curs de finalizare cu cel de al doilea proiect de refacere integrală a unui cartier. Este vorba de spre zona Mercur – Detunata – Meseş, care a beneficiat, la fel ca şi zona Plopilor vechi, de lucrări ample de refacere a aleilor între blocuri, extindere şi modernizare a iluminatului public, precum şi de lucrări de plantări în zonele verzi şi amenajarea locurilor de joacă. Astfel, după 30-40 de ani de când nu s-a mai investit nimic în această zonă, a fost refăcută pentru cel puţin tot atâtia ani.

Alei şi parcări

Lucrările de amenajare a zonei Detunata au început în 21 martie 2011, timp în care au fost reabilitate 12 alei de acces între blocuri, 4 alei de acces în garaje şi au fost create 107 noi locuri de parcare. Suprafaţă carosabilă asfaltată este de peste 5.200 mp.

În prezent se mai lucrează la aleea Meseş, urmând ca în luna iulie să înceapă lucrările pe aleea Detunata (principală), după finalizarea unor lucrări de reparaţii prgramate de compania E on Gaz. Valoarea totală a lucrărilor de reabilitare a fost de 2.500.000 lei.

Între 15 iulie – 15 august se va continua cu reabilitarea aleii Al. Vaida Voevod. În anul trecut s-au reabilitat aleile din perimetrul cuprins între Băisoara şi Bizuşa, atfel încât, o dată cu teminarea zonei Detunata – Meseş Vaida Voievod, practic toate această zonă a cartierului Gheorgheni va fi reabilitată complet.

Iluminat public

Tot în zona Detunata, străzile Unirii, Detunata, Băişoara şi Liviu Rebreanu, Primăria execută în acest an lucrări de extindere şi reabilitare a sistemului de iluminat public. În total se vor monta 252 de aparate de iluminat cu consum economic.

  1. Zona Unirii 2-10, Detunata, Meseş. În această zonă s-au săpat şi turnat fundaţiile şi s-a pozat cablul subteran. Pe aleea principală Detunata lucrările încă nu s-au demarat întrucât se vor corela cu lucrările de asfaltare.
  2. Zona Liviu Rebreanu 15 şi 23, Băiţa, Băişoara, Bizuşa, Scărişoara. În această perioadă se sapă fundaţiile şi şanţurile pentru pozarea cablurilor. După ce şi aceste fundaţii vor fi finalizate vor fi demarate lucrările de montare a stâlpilor şi a aparatelor de iluminat pe ambele zone, începând cu săptămâna viitoare. În paralel se vor realiza demersurile necesare la Electrica pentru conectarea noilor circuite.

Valoarea totală a lucrărilor: 2.000.000 lei.

Parcul Detunata

De asemenea, Parcul Detunata, cu o suprafaţă de peste nouă hectare a fost modernizat în perioada septembrie-noiembrie 2010.

Pe lângă lucrările de refacere a aleilor, de vopsire a aparatelor de joacă şi a băncilor, a fost reabilitat foişor acoperit, în care s-au montat patru mese de şah şi patru bănci . Au mai fost amplasate 6 mese noi pentru practicarea jocurilor de societate, două mese pentru tenis de masă, cinci aparate de fitness, două bănci balansoar şi un leagăm cuib.

Parcul Detunata are începând din acest an şi o pistă pentru biciclete de 760 m. Au mai fost aplicate marcaje rutiere şi stâlpişori metalici (12 bucăți), indicatoare rutiere pentru pista de biciclete (opt buc) şi un panou de informare.

Lucrările de reamenajare şi modernizare s-a ridicat la 240.000 lei.

Putem spune că Zona Detunata a căpătat o cu totul altă înfăţişare după ce ani de zile a fost lăsată în paragină. A devenit o zonă prietenoasă atât pentru copii cât şi pentru adulţi, o adevărată zonă de agrement, aşa cum merită clujenii.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.