Raportul final privind controlul calităţii alimentelor în grădiniţele şi creşele din municipiul Cluj-Napoca
- Data publicării
- Categoria
- Știri
- Comentarii
- 1
- Trackbacks
- 0
Primăria municipiului Cluj-Napoca alături de echipa de specialişti a profesorului Nicolae Hâncu şi Inspectoratul Şcolar au demarat la finalul anului 2010 un proiect de verificare a calităţii alimentaţiei de care beneficiază copiii clujeni înscrişi în grădiniţele publice din municipiul nostru.
Verificările s-au derulat în lunile noiembrie şi decembrie 2010 la un număr de 46 de grădiniţe şi 8 creşe, fără anunţ prealabil, în prima parte a zilei pentru a vedea şi modul în care se prepară masa de prânz a micuţilor.
Din comisie au făcut parte un reprezentant al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice – prof. Nicolae Hâncu, care a găsit timpul necesar să participe el însuşi la cele mai multe dintre verificări, motiv pentru care îi mulţumim, iar în zilele în care programul nu i-a permis acest lucru a desemnat colaboratori ai dânsului, medici foarte bine pregătiţi şi implicaţi în proiect.
Comisia a avut şi un reprezentant al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, precum şi un reprezentant al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Medicală.
Au fost verificate aspecte de ordin administrativ precum şi respectarea prevederilor legale privind calitatea hranei şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase a copiilor de vârstă preşcolară.
Acţiunea nu s-a desfăşurat pe baza unui program prestabilit, astfel că elementul surpriză al controlului a permis o evaluare cât se poate de obiectivă a situaţiei reale existente în fiecare dintre unităţile de învăţământ vizitate.
Principalele obiective pe care comisia de control a convenit să le urmărească pe parcursul verificărilor au fost:
A) Aspecte de ordin administrativ
- Dotarea blocurilor alimentare (circuitul alimentelor şi a veselei, starea instalaţiilor frigorifice, a ustensilelor, a vaselor)
- Identificarea prin inscripţionarea destinaţiei specifice a spaţiilor şi instalaţiilor din cadrul blocurilor alimentare
- Spaţiile de servire a mesei (starea mobilierului, veselei)
- Spaţiile de depozitare, condiţiile şi modul de depozitare a alimentelor
- Circulaţia personalului angajat al bucătăriei în locaţie (amenajare vestiar, toaletă)
- Igiena locului de muncă şi a personalului (echipament, analizele medicale periodice)
- Autovehicolele pentru transportul alimentelor (autorizaţie specială, starea de igienă)
- Precizarea sumei stabilite pentru alocaţia de hrană/zi/copil
- Afişarea la loc vizibil a listei meniu cu preparatele servite în ziua curentă precum şi a cantităţii nete/porţie
- Întocmirea foii zilnice de alimente
- Existenţa anchetei alimentare (pe luna octombrie), care permite compararea raţiei medii reale pe copil cu cea recomandată conform Ordinului nr.1.563/12.09.2010
- Avizarea meniului de către personalul medical din unitate
B) Prevederi privind calitatea hranei
- Recepţia cantitativă şi calitativă a alimentelor
- Certificatul de conformitate(de calitate) al produsului
- Etichetarea alimentelor conform normelor naţionale (semnalarea vizibilă a aditivilor alimentari, a condimentelor, a aromelor sintetice, a îndulcitorilor de sinteză)
- Starea de prospeţime a produselor de origine animală (oxidarea lipidelor…)
- Existenţa şi respectarea reţetarului pentru alimentele preparate, a meniului şi a cantităţii nete/porţie afişate
- Păstrarea probelor din mâncărurile servite copiilor
C) Principii şi reguli care stau la baza unei alimentaţii sănătoase
- Asigurarea unei diversităţi alimentare, ceea ce înseamnă consumul pe parcursul unei zile, de alimente din toate grupele şi subgrupele alimentare
- Asigurarea necesarului de calorii şi micronutrienţi conform vârstei şi ritmului de creştere
- Asigurarea unei proporţionalităţi între grupele şi subgrupele alimentare, adică un aport mai mare de fructe, legume, cereale integrale, lapte şi produse lactate, comparativ cu alimentele cu un conţinut crescut de grăsimi şi adaos de zahăr
- Consumul moderat al unor produse alimentare, adică alegerea unor alimente cu un aport scăzut de grăsimi saturate (unt, untură, carne grasă) şi de zahăr adăugat
- Alimentaţia trebuie să cuprindă o varietate largă de alimente din grupele de bază: pâine, cereale, orez şi paste făinoase, vegetale, fructe, lapte, brânză şi iaurt, carne, pui, peşte şi ouă
- Pentru asigurarea raţiei zilnice de nutrienţi, mesele principale vor fi completate cu gustări formate din cereale cu lapte, sandvişuri, fructe, sucuri de fructe, iaurt simplu sau iaurt cu fructe, brânză cu conţinut scăzut de sare şi grăsimi
- Se va evita asocierea alimentelor din aceeaşi grupă la felurile de mâncare servite
- Meniul va fi îmbogăţit cu vitamine şi săruri minerale prin folosire de salate din crudităţi şi adăugare de legume-frunze în supe şi ciorbe
- Prelucrarea alimentelor să corespundă normelor de igienă alimentară
- Alimentele din meniu pot să aibă consistenţă şi culori diferite, în vederea stimulării poftei de mâncare
- Masa trebuie să se încheie când copilul s-a săturat, devine neliniştit sau nu manifestă interes
- Asigurarea hidratării corespunzatoare varstei (cantitatea şi calitatea apei consumate)
Câteva dintre concluzii sunt:
Echipa de control a solicitat şi a primit de la fiecare unitate vizitată listele de meniu din ultima lună precum şi ultima anchetă alimentară, iar analiza pe conţinutul caloric şi nutritiv al alimentelor efectiv consumate de copii a fost efectuată de către echipa de specialişti în nutriţie condusă de dl. prof. dr. Hâncu. De asemenea, specialiştii au analizat meniurile prin prisma prevederilor Ordinului Ministrului Sănătăţii Publice nr. 1.563 din 12.09.2008 privind aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi, urmând să facă propuneri pentru modificarea acestora, acolo unde vor considera că este cazul.
În majoritatea grădiniţelor s-a remarcat starea de curăţenie existentă precum şi respectarea normelor privind afişarea la loc vizibil a listei meniu, a întocmirii foii zilnice de alimente şi a anchetelor alimentare periodice. Îmbucurător este şi faptul că pe tot parcursul controlului nu s-au identificat alimente expirate.
Personalul implicat în prepararea şi distribuirea mâncării este echipat, în general, corespunzător doar în puţine cazuri s-a constat lipsa mănuşilor de protecţie, iar mai frecvent lipsa ecusoanelor de identificare.
Etichetarea spaţiilor şi a instalaţiilor din blocul alimentar este conform normelor în majoritatea cazurilor, în 20% dintre unităţile vizitate inscripţionarea este în locuri puţin vizibile sau nu există.
Referitor la respectarea principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase, se constată că în toate grădiniţele şi creşele meniurile alcătuite asigură o diversitate alimentară, aducând aportul necesar de calorii şi micronutrienţi conform vârstei şi ritmului de creştere al copiilor.
Totuşi, proporţionalitatea între grupele si subgrupele alimentare lasă de dorit în 25% din unităţile de învăţământ preşcolar, comisia sugerând în aceste cazuri un aport mai mare de fructe, legume, cereale integrale, lapte şi produse lactate, comparativ cu alimentele cu un conţinut crescut de grăsimi şi adaos de zahăr.
Pentru a concretiza măsurile de alimentaţie prevăzute în ghid, primăria l-a implicat în acest proiect pe Adrian Hădărean este un bucătar celebru şi un cunoscut blogger culinar, iar contribuţia sa în proiect este importantă din perspectiva faptului că va sprijini adaptarea unui meniu sănătoas la costurile pe care trebuie le respecte. Acum părinţii plătesc în medie 7 lei/zi pentru un copil, din care se asigură micul dejun, prânzul şi o gustare la ora 4. O dată cu structurarea unui meniu unitar la nivelul oraşului, prin stabilirea zilnică a reţetelor sănătoase şi variate, în timp se va ajunge chiar la economii la costurile de hrană pe care azi părinţii le suportă. La finalul proiectului copiii clujenilor vor consuma mâncare mai bună, variată, sănătoasă, proaspătă.
Domnul Hădărean va oferi un meniu pentru o perioadă de 8 săptămâni, care, din punct de vedere al modului de preparare şi al conţinutului va fi agreat şi avizat de către echipa domnului profesor Hâncu.
Va rezulta la final un plan de alimentaţie coerent, corect şi sigur, care va fi postat pe site împreună cu variantele agreate pentru cina copiilor. În acest fel, părinţii care vor şti ce meniu au avut copiii în ziua respectivă la grădiniţă şi vor avea patru-cinci variante de cină care să nu le dezechilibreze aportul caloric al zilei.
Primarul Sorin Apostu – “Ne propunem, în primul rând, realizarea, alături de partenerii noştri, a unui site care să găzduiască ghidul de alimentaţie sănătoasă şi o serie de alte informaţii importante pentru părinţi şi educatori. Acest site va avea şi o componentă interactivă în care părinţii vor putea intra în legătură directă prin intermediul unui forum de discuţii atât cu echipa profesorului Hâncu, cât şi cu reprezentanţii primăriei şi ai ISJ Cluj. Practic, acest portal va fi cea mai directă cale pe care un părinte o va avea la dispoziţie pentru a-şi face auzit punctul de vedere, şi a se asigura că serviciile publice de care copilul său beneficiază în grădiniţe sunt la calitatea necesară.
Prof. Nicolae Hâncu – Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice – Iniţiativa domnului primar de a analiza calitatea, cantitatea şi siguranţa alimentaţiei din grădiniţe a fost dusă la bun sfârsit printr-un control conjugat al factorilor administrativi şi medicali. Astăzi a avut loc analiza rezultatelor care sunt pozitive. Pe baza lor s-a decis elaborarea unui ghid de nutriţie pentru preşcolari vizând grădiniţele, precum şi iniţierea unui site prin care va fi posibilă interactivitatea părinţi, primărie, nutriţionisti şi gastro-tehnician. De asemenea, vom extinde controlul alimentaţiei la unităţi şcolare. Trebuie să subliniez că această acţiune are valoare de unicat pentru România, că rezultatele încurajatoare obligă şi alte oraşe să ne urmeze exemplul, iar noi vom fi gata să le împărtăşim. Totul va fi sub deviza “Totul pentru sănătatea copiilor şi nepoţilor noştri.
Adrian Hădărean – “E un lucru mare să facem asta pentru copii. România nu stă bine la capitolul sănătate. Am o oarecare experienţă la compunerea unor reţete şi pentru mine e o mare provocare să le compun acum pentru copii, iar eu îmi pun mari speranţe în acest proiect. Trebuie să ne adaptăm la nevoile reale ale copiilor. Mă voi deplasa la fiecare unitate în parte şi am convingerea că mă voi înţelege de minune cu bucătăresele.
Insp. şcolar general Anca Hodorogea – ISJ Cluj – “Vom încuraja consumul de alimente benefice prin organizarea unor opţionale în şcoli privind alimentaţia sănătoasă. Există şi acum astfel de opţionale şi vom încuraja cât mai mulţi elevi să aleagă aceste opţionale. Ghidul de bune practici va fi dat ca exemplu în toate unităţile scolare, cu precădere celor din semiinternate, respectiv celor care fiind cazaţi în internatele şcolare, servesc masa la cantinele acestora. Proiectul a avut un impact pozitiv asupra elevilor, părinţilor şi a cadrelor didactice.
cum se face aceasta ancheta alimentara?am mare nevoie de ajutor va rog ajutatima .Multumesc anticipat/