Orașul Cluj-Napoca

Exprimă-te!

Implică-te! Cluj în imagini

Premieră naţională la UBB: inaugurarea primului Centru de Digital Humanities (DigiHUBB)

Data publicării
Categoria

Centrul Henri Jacquier din cadrul Facultății de Litere, al Universităţii Babeș-Bolyai alături de specialiști în domeniul informaticii din Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, dar și membri ai Clusterului Cluj IT a demarat un nou tip de colaborare în domenii aparent diferite, științele umaniste și cele informatice. Această cooperare a fost concretizată prin participarea la un proiect comun de anvergură europeană, intitulat Next Generation Brained City.

Ideea realizării unei platforme participative, care să reunească în jurul conceptului generos de digital humanities specialiști din cele mai diverse domenii umaniste, precum și specialiști în IT a prins repede contur, DigiHUBB reușind în numai cîteva luni să fie pus pe harta celor mai importante centre de acest fel din lume, să fie acceptat în organizații europeene de prestigiu precum NeDIMAH (Network for Digital Methods in the Arts and the Humanities), EADH (The European Association for Digital Humanities), Humanisti.ca.

Sprijinul internațional de care se bucură DigiHUBB înseamnă recunoașterea importanței cunoașterii acestui domeniu în România la care centrul, primul de acest fel din țară și din puținele existente în Europa de Est, poate contribui.

DigiHUBB este astăzi un centru de cercetare științifică aplicativă, inovare și transfer de cunoștințe din care fac parte doctori, doctoranzi, specialiști din domenii diverse (filologie, istorie, istoria artei, sociologie, filosofie, cultură media, cartografie, științe economice, informatică) și  profesori ai Universității Babeș-Bolyai.

Digital humanities reprezintă un nou concept, un nou domeniu de cercetare și predare care conjugă științele umaniste și științele informatice. Uneltele proprii acestora din urmă (vizualizarea datelor, recuperarea informațiilor, data mining, statistică, text mining, cartografiere digitală, editare și publicare digitală) intervin în discursul și metodologiile studiilor literare, istoriei, filosofiei, lingvisticii, studiilor de artă, arheologiei, arhitecturii, științelor sociale și studiilor culturale.

Centrul nu se limitează doar la practicile umaniste convenționale, ci poate angaja în demersurile sale și alte domenii, precum teoria și tehnicile de comunicare, studiile etnice, arhivistica și biblioteconomia, studiile mass-media, practicile participative, studiile de film, muzică electronică și computerizată, tehnoștiința și multe altele.

DigiHUBB oferă o alternativă și o reconceptualizare a metodelor critice, un rezultat firesc al extinderii domeniului de aplicare, și nu urmărește respingerea sau înlocuirea metodelor de cercetare umanistă tradițională. Peisajul cercetării umaniste s-a schimbat radical datorită tehnologiilor digitale care au permis noi modalități de cercetare academică, de colaborare, de publicare, și pedagogie.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.