Orașul Cluj-Napoca

Dezvoltă!

Implică-te! Cluj în imagini

Novecento

Data publicării
Autor
Alexandru Ifrim

De unde vine ? De pe un pian… Casa lui ? Vaporul… Rolul lui ? Să cânte jazz ca nimeni altul… Cine este ? Danny Boodmann T D Lemon sau mai simplu Novecento.

Cărţi, filme, spectacole au încercat să explice şi să redea cât mai bine acest personaj complicat care a trăit şi a murit pe vaporul “Virginian” fără să pună vreodată piciorul pe uscat.

În regia lui Andra Negulescu, a venit şi rândul lui Claudiu Bleonţ să dea viaţă acestui personaj. De ce este Bleonţ mai deosebit ? Pentru că el nu a interpretat doar rolul lui Novecento, ci toate rolurile aferente (marinar, prietenul lui Novecento – povestitorul, doctor, căpitan de vas, etc.!) dedublându-se şi trecând de la o stare la alta mai bine decât orice femeie.

Toată acţiunea se desfăşoară într-un decor simplu, centrându-se pe actor iar restul e lăsat la imaginaţia fiecăruia. Pe acorduri de jazz într-o atmosferă relaxată plină de umor, Bleonţ interacţionează şi introduce publicul cu succes în universul straniu a lui Novecento.

De la expresii în engleză, la rostogolirile demne de un gimnast, dialogul cu publicul, Bleonţ a dat dovadă de o energie pe care şi unii copii ar fi invidioşi. Pe lângă toate acestea a reuşit să ne facă măcar puţin să îl înţelegem pe Novecento, refuzul acestuia de a coborî de pe vapor şi cel mai important decizia de a muri pentru arta lui într-un mod aproape poetic – casa lui, vaporul lui a fost dinamitat cu el la pian.

O poveste cu un final tragic spusă cu umor cum probabil doar un mare actor o putea face. Evident finalul a însemnat aplauze, aplauze şi iar aplauze…

Opiniile exprimate în acest articol nu reprezintă neapărat poziția Orașul Cluj-Napoca.
Echipa noastră nu își asumă responsabilitatea, explicită sau implicită, asupra eventualelor prejudicii.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.