Orașul Cluj-Napoca

Fii unic!

Implică-te! Cluj în imagini

New Wave Fest – ziua 3

Data publicării
Autor
Alexandru Ifrim

Cea de-a treia seară a festivalului New Wave i-a adus pe scenă pe Hungry for Heaven, Mute şi Luna Amară.

Ca şi în serile precedente, şi de această dată s-a început la timp, punctualitatea organizatorilor fiind unul din lucrurile pe care le apreciez cel mai mult la acest festival. Astfel, la ora 20:00, erau deja destul de mulţi oameni în sală, care i-au primit pe Hungry for Heaven cu un ropot de aplauze încurajatoare. Hungry for Heaven este o formaţie-tribut Ronnie James Dio, care, din câte am înteles, s-a format cu foarte puţin timp în urmă. Deşi o trupă foarte tânără, aceştia au sunat excelent pe scenă. Nu sunt familiarizată cu muzica lui Dio, dar am reuşit să îmi dau seama că toţi membrii formaţiei sunt nişte instrumentişti deosebit de talentaţi. Anumite pasaje instrumentale, caracterizate prin tehnică şi precizie, m-au lăsat sincer impresionată. Solistul formaţiei, Dudu Isabel, s-a descurcat remarcabil şi el, dispunând de o voce foarte potrivită pentru genul abordat (heavy metal). Ce nu mi-a plăcut la ei a fost comunicarea cu publicul, destul de stângace, însă sunt sigură că şi emoţiile i-au încurcat puţin în această latură.

În jurul orei 21:00, în faţa unui public considerabil mai numeros, s-a urcat pe scenă formaţia clujeană Mute. Deşi au o experienţă de aproape doi ani, şi au susţinut pâna acuma câteva concerte, mie mi-au dat impresia de o trupă proaspăt formată, care abia acum învaţă să îşi cunoască instrumentele (excepţie face toboşara, care e într-adevăr stăpână pe ceea ce face). Mi s-a părut că au sunat foarte dezordonat şi haotic, deşi restul oamenilor din sală păreau să se bucure foarte mult de recital. Ca o formaţie ce abia acum începe să îşi cânte propriile compoziţii, nu mi-a plăcut faptul că au ales să interpreteze drept coveruri doar super-hituri, piese pe care le cunoaşte toată lumea, şi acelea destul de neconvingător (de exemplu: Kings of Leon – Use Somebody). Dat fiind că au participat la multe competiţii şi s-au întors cu premii de acolo, e posibil ca gusturile mele muzicale pur şi simplu să nu se intersecteze cu muzica lor. Oricum, am să le urmăresc evoluţia şi sper ca data viitoare să îmi placă mai mult.

Desigur, adevăratul motiv pentru care mă aflam ieri acolo a fost lansarea noului album Luna Amară, pe care îl aşteptam cu sufletul la gură. Trebuie să recunosc că atunci când am aflat că lansarea se va face în cadrul New Wave Fest, am fost destul de dezamăgită, şi din păcate, temerile mi-au fost confirmate. Concertul a fost unul chiar foarte bun, însă nu s-a simţit că ar fi lansare de album, nu m-am simţit de parcă aş fi participat la un eveniment special, doar la unul din multele lor concerte în Cluj.

Înţeleg că dacă ar fi interpretat noul album în întregime, mare parte din public probabil s-ar fi plictisit, însă consider că e un risc pe care ar fi trebuit să şi-l asume. Nu ştiu de ce nu s-au încumetat să facă acest lucru, şi nici de ce toate piesele vechi pe care le-au cântat au fost marile lor hituri, cele pe care le ştie toată lumea şi pe care pot sări, cânta şi se îmbrânci. Mi s-a părut că aşa vroiau să compenseze lipsa de implicare a publicului care e normal să apară atunci când ne sunt prezentate piese noi.

Pentru a vă da o idee referitor la setlist, s-au cântat: În Gol, Pietre în Alb, Doar Gândul, În Tine Tu, Bathtub Glory, Doar Gândul şi Oameni Noi (de pe Pietre în Alb) şi din piesele vechi – Dizident, Albastru, Roşu Aprins, Gri Dorian, Oraş, Loc Lipsă. Măcar m-am întors acasă cu noul album în mână, un album pe care vă recomand din tot sufletul să îl ascultaţi. Deşi uşor dezamăgită, trebuie să recunosc că în alt context, acest concert ar fi fost mai mult decât reuşit. Nu l-am văzut niciodată pe Nick atât de energic şi plin de vână pe scenă, iar pe părţile vocale dificile s-a descurcat remarcabil, până şi bucăţile screamo le-a executat perfect.

Cu aceasta s-a încheiat şi cea de-a treia ediţie New Wave Fest. Cu o organizare foarte bine pusă la punct şi sonorizare de excepţie, trupe de care mi-era dor şi unele pe care abia le-am descoperit, este probabil cel mai reuşit festival la care am fost vreodată în Cluj. Îi felicit din nou pe organizatori şi le urez cât mai multe ediţii la fel de reuşite ca şi aceasta.

Opiniile exprimate în acest articol nu reprezintă neapărat poziția Orașul Cluj-Napoca.
Echipa noastră nu își asumă responsabilitatea, explicită sau implicită, asupra eventualelor prejudicii.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.