Mezzosoprana Ana Oros a fost distinsă cu Trofeul Lya Hubic
- Data publicării
- Categoria
- Știri
- Comentarii
- 0
- Trackbacks
- 0
Amneris, Azucena, Eboli, Ulrica sau Sfinxul sunt câteva personaje faimoase care au cucerit publicul clujean, în interpretări de neuitat, oferite de marea mezzosoprană Ana Oros. Artista a încântat, mai bine de un sfert de secol publicul, prin frumuseţea unanim recunoscută a vocii sale.
Doamna Ana Oros s-a născut la 8 Noiembrie 1941, în satul Ortelec din judeţul Sălaj. Zona e cunoscută şi astăzi pentru frumuseţea şi bogăţia spiritualităţii tradiţionale. Stimulată de mediul familial şi graţie înzestrării muzicale excepţionale, de mică a îndrăgit cântecul popular şi a cântat ca solistă în cadrul manifestărilor şcolare, atât în satul natal cât şi ca elevă a Liceului Teoretic din Zalău. Pentru o perioadă a fost solistă a Ansamblului Folcloric Cântă Maramureşul din Baia Mare, bucurându-se de alese aprecieri din partea îndrăgitei cântăreţe Angela Buciu, de care a legat-o o trainică prietenie. Această doamnă a cântecului popular dar şi instructorii şi ceilalţi solişti ai Ansamblului, au înţeles că Ana dispune de resurse vocale deosebite şi paşii i-au fost îndreptaţi spre studiul cântului profesionist.
A devenit studentă a Conservatorului de Muzică din Iaşi, Secţia Canto unde a studiat timp de doi ani. Apoi s-a transferat la Academia de Muzică Gheorghe Dima, venind la Cluj-Napoca împreună cu soţul. Şi-a desăvârşit arta vocală sub îndrumarea unor renumiţi maeştri, cum sunt soprana Lucia Stănescu şi basul Ionel Pantea. Mezzosoprană de o calitate vocală excepţională, şi-a susţinut examenul de licenţă interpretând rolul Principesei Eboli din opera Don Carlo de G. Verdi, obţinând nota maximă. Din anul absolvirii apare pe scena Operei clujene în calitatea de coristă pentru ca în anul 1984, Ana Oros să devină prim solistă a Operei Naţionale Române Cluj-Napoca.
Considerată drept o voce de aur a operei clujene, repertoriul maestrei Ana Oros interpretat pe această scenă cuprinde, în primul rând, marile roluri verdiene. A cântat Amneris în Aida, Azucena din Il Trovatore/Trubadurul, Ulrica din Un Ballo in Maschera/Bal Mascat, Principesa Eboli în Don Carlo, Maddalena în Rigoletto, Fenena în Nabucco, Mrs. Quickly în opera Falstaff sau Flora Bervoix din La Traviata şi a realizat interpretări de ţinută evoluând în concerte —atât la sediu cât şi în Italia cu Requiem de G. Verdi. Mary în opera Die Fliegende Halländer/Olandezul Zburător este singurul rol din creaţia lui R. Wagner pe care l-a interpretat, iar din curentul verist evidenţiem La Zia Principessa în Suor Angelica de Giacomo Puccini. În operetă a interpretat rolul Cipra în Der Zigeunerbaron/Voievodul ţiganilor de J. Strauss (fiul).
În cadrul Festivalului dedicat împlinirii a 75 de ani de la înfiinţarea Operei Române Cluj-Napoca Ana Oros a interpretat, în premiera clujeană a operei Oedip de George Enescu, dificila partitură a Sfinxului. Cu ocazia participării Ansamblului Operei Naţionale Române Cluj-Napoca la Festivalul GEORGE ENESCU, Bucureşti, ediţia 1991 cu titlul Don Carlo de G. Verdi, artista omagiată a interpretat rolul Eboli. În anul 1992 a fost invitată la Festivalul Internaţional de Operă de la Scopje şi a făcut parte dintr-o distribuţie internaţională pentru opera Aida interpretând rolul Amneris, cu un excepţional succes.
Ana Oros a evoluat ca solistă invitată la operele din ţară şi a participat, alături de Ansamblul Operei Naţionale Române Cluj-Napoca, la numeroase turnee în Italia, Olanda, Elveţia şi Germania.
Pentru întreaga activitate artistică a domniei sale, mezzosoprana Ana Oros a fost distinsă cu Trofeul Lya Hubic. I-au fost decernate numeroase distincţii din partea forurilor de conducere locală din Cluj-Napoca şi din Zalău şi i-a fost conferită distincţia Meritul Cultural cls.III.