Orașul Cluj-Napoca

Informează-te!

Implică-te! Cluj în imagini

Investiţii în învăţământul clujean în 2013 – discuţie cu parlamentarii judeţului Cluj

Data publicării
Categoria

Priorităţile investiţionale ale judeţului Cluj în domeniul învăţământului preuniversitar au făcut obiectul unei întâlniri organizate de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj. Toţi cei 14 parlamentari de Cluj împreună cu primarul municipiului Cluj-Napoca, respectiv preşedintele Consiliului Judeţean Cluj au fost invitaţi, vineri, 18 Ianuarie 2013, pentru o discuţie deschisă pe subiectul prioritizării investiţiilor din învăţământ.

Inspectorul şcolar general, Valentin Claudiu Cuibus, a pregătit o masă rotundă al cărei subiect principal să fie stadiul investiţiilor la unităţile şcolare din judeţul Cluj. Conducerea Inspectoratului Şcolar General şi-a propus pentru acest an continuarea lucrărilor deja începute: 3 lucrări de mare anvergură cu finanţare directă din bugetul Ministerului Educaţiei, sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Casa Corpului Didactic Cluj, Clubul Sportiv Şcolar „Viitorul” Cluj, dar şi situaţia- problemă a 37 de unităţi de învăţământ cu lucrări executate şi neachitate / lucrări în execuţie. De asemenea, au fost aduse în prim plan unităţile de învăţământ din judeţ a căror reabilitare sau construcţie s-a făcut prin fonduri de la Banca Mondială, accentuându-se importanţa atragerii acestui tip de fonduri şi pentru alte investiţii. Accentul a căzut în acest moment pe situaţia unităţilor de învăţământ ale căror clădiri au fost retrocedate în instanţă.

Discuţiile au continuat apoi cu seria de recomandări de propuneri legislative ale conducerii ISJ Cluj, sintetizate şi în urma seriei de întâlniri cu diferite tipuri de actanţi ai procesului de învăţământ, în toamna anului trecut: deblocarea posturilor nedidactice / auxiliare, minim media 5 la evaluarea naţională pentru a intra la liceu, şcoala profesională de 3 ani la finalizarea clasei a VIII-a, introducerea bacalaureatului diferenţiat, posibilitatea premierii cadrelor cu rezultate deosebite şi a elevilor olimpici (2%, salariu de merit), reglementarea statutului juridic legal al Centrului de Excelenţă Cluj şi includerea lui ca unitate cu PJ în reţeaua şcolară, modificarea / corectarea coeficienţilor necorespunzători utilizaţi pentru calculul finanţării / elev, stabilitate legislativă.

La capitolul finanţare per elev, toţi participanţii au fost de acord că este nevoie de o modificare ca modalităţii de calcul şi luarea în considerare în stabilirea coeficienţilor şi a tipului de şcoală, şcolile speciale şi acelea de arte, respectiv cele din mediul rural având nevoie de mai multe fonduri pentru susţinere. Totodată, stimularea şcolilor prin oferirea finanţării în funcţie de procentul de promovabilitate a fost adusă în discuţie.

Întâlnirea a fost o reuşită, cei invitaţi fiind deschişi mesele rotunde regulate pe probleme de învăţământ. A fost salutată de asemenea şi iniţiativa conducerii ISJ CJ de a alcătui un Consiliu Consultativ la Cluj format din foştii miniştri şi secretari de stat din Ministerul Educaţiei clujeni, respectiv foşti inspectori şcolar general.

Această expunere a facilitat, după cum au afirmat şi parlamentarii judeţului Cluj, o viziune completă şi integrată a situaţiei din învăţământ, ajutând totodată la conturarea unei liste de priorităţi asupra căreia să se îndrepte toate eforturile parlamentarilor.

La întâlnirea de astăzi au fost prezenţi 10 parlamentari clujeni (Alexandru Cordoş, Laszlo Attila, Adrian Oros, Aurelia Cristea, Radu Zlati, Cornel Itu, Mircea Irimie, Elena Uioreanu, Ioan Moldovan, Mate Andras), respectiv primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.