Orașul Cluj-Napoca

Fii tu primul!

Implică-te! Cluj în imagini

Habitat for Humanity, prima organizație din Cluj care permite donațiile prin debit direct

Data publicării
Categoria

Habitat for Humanity Cluj este prima organizaţie care aduce mecanismul de donaţii prin debit direct în Cluj-Napoca. Mecanismul permite persoanelor fizice dornice să susţină cauza Habitat, aceea de a asigura locuinţe decente familiilor în nevoie, să doneze lunar o sumă hotărâtă de donator, foarte simplu, direct din contul bancar. De Ziua Mondială a Habitatului, o zi de conştientizare a nevoii reale de locuire existentă în Cluj şi în România, Habitat Cluj vă invită la acţiune. Clujenii se pot implica direct în eliminarea locuirii sărăcăcioase şi pot deveni membri de onoare ai Clubului Donatorilor Direct Implicaţi în Habitat.

7 octombrie – Ziua Mondială a Habitatului

Prima luni din octombrie este desemnată de către Organizaţia Naţiunilor Unite ca fiind Ziua Mondială a Habitatului. Este ziua din an când publicul e încurajat să se informeze cu privire la nevoile de locuire existente în lume şi să îşi amintească că un mediu decent de locuit este un drept pentru toţi. În România, peste jumătate din populaţie trăieşte în locuinţe suprapopulate. Unul din patru români se confruntă cu deteriorarea severă a locuinței, conform statisticilor Eurostat. Cu alte cuvinte, trăiește într-o locuință suprapopulată care nu este izolată adecvat, nu are apă potabilă sau prezintă alte lipsuri. La nivel de Cluj, nu există informaţii complete despre nevoia de locuire. Dar faptul că Habitat for Humanity a primit peste 400 de cereri de înscriere în programul de construcţie şi renovare doar în 2012 dovedeşte că nevoia de locuinţe decente este stringentă.

Pentru Habitat for Humanity Cluj, Ziua Mondială a Habitatului este ziua în care încercăm să conştientizăm publicul despre nevoia actuală de locuire din Cluj şi din România. Le aducem aminte că a îndeplini misiunea noastră, aceea de a asigura un mediu decent de locuire fiecărei persoane, este o provocare pe care ne-o asumăm. Dar este şi o provocare care necesită implicarea întregii comunităţi pentru a putea fi soluţionată. Ne-am dorit să implementăm mecanismul de donaţii prin debit direct tocmai pentru a face cât mai simplă această implicare. Am încredere că împreună cu susţinerea comunităţii clujene vom putea ajuta cât mai multe familii în nevoie de locuinţe decente, declară Ionuţ Sâmpetrean, Director Executiv Habitat Cluj.

Maria Cinar-JigaCe înseamnă mecanismul de donaţii prin debit direct?

Mecanismul de donaţii prin debit direct permite fiecărei persoane fizice care doreşte să contribuie la cauza Habitat posibilitatea de a o face într-un mod constant şi simplu. Prin semnarea unei convenţii de donaţie prin debit direct, o persoană se decide asupra unei sume de bani care să fie debitată direct din contul bancar către Habitat în fiecare lună. Astfel, dorinţa de a ajuta familii în nevoie urgentă de locuinţe decente se transformă în sprijin direct. “Habitat îmi oferă posibilitatea ca printr-un simplu gest să influenţez generaţii întregi. Motivaţiile personale pentru a dona ar fi multe şi diverse, pentru că fiecare om e diferit. Dar cu toţii cred că avem în comun dorinţa de a ajuta familii în nevoie. Să contribui şi eu cu un efort atât de mic, dar cu rezultate atât de mari pentru comunitatea mea, este un pas firesc. O investiţie socială în care cred cu toată tăria!” spune Maria Cinar-Jiga, care se numără printre primii donatori care au adoptat acest mecanism.

Donaţiile prin debit direct vor susţine proiecte de renovare, reabilitare şi construcţie de locuinţe decente pentru cei în nevoie. Un astfel de proiect este cel de la Chinteni, unde Habitat for Humanity Cluj construieşte cea de-a şasea comunitate Habitat. Patru familii în nevoie urgentă de locuire vor putea beneficia de o locuinţă decentă, simplă şi accesibilă ca şi preţ. Construcţia celor patru case e posibilă cu ajutorul voluntarilor locali şi internaţionali. Organizaţia plănuieşte să finalizeze construcţia caselor până la finalul anului.

Cum funcţionează?

Pentru a deveni donator prin debit direct, trebuie să ai cont la una din băncile partenere, să semnezi un mandat de debitare directă (document între donator şi bancă) şi un contract de sponsorizare (document între donator şi Habitat for Humanity Cluj).

Bănci partenere în programul de Debit Direct: Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD Groupe Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank, Unicredit Ţiriac Bank. Partener: Asociaţia pentru Relaţii Comunitare.

Habitat for Humanity este o organizaţie non-profit, a cărei misiune este să elimine lipsa de adăpost şi locuirea sărăcacioasă a persoanelor din întreaga lume. La nivel global, Habitat for Humanity a construit şi reabilitat peste 600.000 de locuinţe pentru trei milioane de persoane din 80 de ţări de pe întreg globul. Habitat for Humanity România a ajutat, până în acest moment, peste 4.000 de familii, prin intermediul celor 7 filiale active ale sale din judeţele: Bihor, Cluj, Bacău, Dolj, Argeş, Prahova şi Suceava. La nivel local, în cei 14 ani de activitate Habitat for Humanity Cluj a ajutat 563 de familii, respectiv 1.123 de persoane prin programele de construcții, renovări și reabilitări, prin construirea a 78 de locuințe în 5 comunități și prin renovarea, reabilitarea și izolarea termică a 360 de locuințe. Mai mult, peste 3.500 de voluntari locali și internaționali au lucrat pe șantierele Habitat Cluj.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.