Orașul Cluj-Napoca

Creează!

Implică-te! Cluj în imagini

Exerciţiul militar SOMEŞ 15

Data publicării
Categoria

În perioada 7-18 Septembrie 2015, în facilităţi de instruire ale Forţelor Terestre dispuse în judeţele Arad, Cluj, Braşov, Suceava şi Harghita, unităţi şi mari unităţi din compunerea Diviziei 4 Infanterie Gemina vor participa la exerciţiul SOMEŞ 15.

De asemenea, în organizarea pentru îndeplinirea obiectivelor „SOMEŞ 15”, divizia va fi augmentată cu structuri operaţionale furnizate de alte categorii de forţe ale armatei. În etapele de derulare a pregătirii practice vor fi incluse exerciţii de comandament cu transmisiuni în teren, trageri de luptă cu diferite tipuri de armament, paraşutări, zboruri cu şi fără trageri de luptă. Acţiunile militare planificate vor fi integrate într-un cadru operaţional mai larg, ordonat de eşaloanele de comandă ale diviziei.

Scopul general al exerciţiului SOMEŞ 15 este de a antrena forţele proprii în planificarea şi conducerea operaţiilor defensive de nivel tactic. În fazele efective de derulare a programului instruirii sunt antrenaţi peste 2500 de militari şi sunt implicate peste 400 de mijloace tehnice şi echipamente. În vederea realizării pregătirii într-un mediu multinaţional aliat, alături de militarii români se instruieşte şi o subunitate de infanterişti marini ai United States Marine Corps Forces Europe din cadrul Black Sea Rotational Force 15. Activităţile de instruire ca cele programate în exerciţiul SOMEŞ 15, de cea mai mare complexitate organizatorică şi anvergură operaţională desfăşurate până acum de Divizia 4 Infanterie „Gemina”, conduc, pe de o parte, la menţinerea şi creşterea capacităţii operaţionale a structurilor noastre militare şi, pe de alta, la promovarea de către România a stabilităţii regionale. Mai mult, antrenarea unei subunităţi de infanterişti marini americani alături de militari români este dovada permanentizării cooperării în domeniul operaţional şi se adăugă, la acest nivel, eforturilor aliate de asigurare a securităţii regionale.

Exerciţiului SOMEŞ 15 are la bază un scenariu fictiv, complex, adaptat mediului de securitate actual, în conformitate cu legislaţia naţională şi internaţională în domeniul apărării şi securităţii naţionale. Reale sunt doar structurile armate proprii, astfel încât, în baza pregătirii anterioare şi a celei acumulate prin desfăşurarea exerciţiului, acestea să fie în măsură ca, în situaţii de criză sau pe timp de război, să îşi îndeplinească misiunile pentru care au fost destinate.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.