Orașul Cluj-Napoca

Fii unic!

Implică-te! Cluj în imagini

Durata studiilor în învăţământul liceal scade de la patru la trei ani. Creştem astfel calitatea în educaţie?

Data publicării
Categoria

Grupul de iniţiativă „Lobby pentru Cluj”, Sindicatul Liber al Învăţământului Preuniversitar Clujean şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ organizează joi, 3 Noiembrie 2011, începând cu ora 14:00, la Hotel Victoria din Cluj-Napoca, o audiere publică ce îi are ca invitați pe candidaţii la funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca din cadrul alegerilor locale din 2012.

În ultimii 21 de ani s-au făcut numeroase schimbări în învăţământul preuniversitar. Impactul acestor experimente susţine afirmaţia că acest sector este departe de a fi reformat. Numai educaţia poate garanta progresul economic, dezvoltarea culturală, afirmarea cu drepturi egale a naţiunii române în comunitatea internaţională. La noi, educaţia este prima sacrificată, supusă reducţiilor bugetare, comasărilor de şcoli şi restrângerilor de posturi. Schimbările din sistemul educaţional vor avea efecte iremediabile în toate componentele societăţii, mai ales că în ultima vreme aceste schimbări s-au întreprins fără un studiu de impact realist şi în dispreţul dialogului social. Într-un domeniu atât de complex, în care nimeni nu poate fi sigur, puterea şi-a permis să eludeze până şi dezbaterea parlamentară. Mai mult, angajarea răspunderii Guvernului pe Legea Educației Naționale face și mai dificilă această reformare a sistemului educațional.

Legea educaţiei nu oferă decât cadrul general pentru o reformă. Cele peste 100 de metodologii care trebuiau să apară în termen de 8 luni de la intrarea în vigoare a legii vor clarifica sau nu posibilitatea acestei reforme. Printre modificările de esență a legii este și cea legată de ciclurile de învățământ. Astfel daca în vechea lege aveam patru ani de grădiniță, patru ani de învățământ primar, patru ani de învățământ gimnazial și patru ani de liceu, actuala lege prevede că sistemul național de învățământ preuniversitar cuprinde următoarele niveluri: a) educația timpurie (0-6 ani), formată din nivelul anteprescolar (0-3 ani) și învățământul preșcolar (3-6 ani), care cuprinde grupa mică, grupa mijlocie și grupa mare; b) învățământul primar, care cuprinde clasa pregatitoare și clasele I-IV; c) învățământul secundar, care cuprinde: (i) învățământul secundar inferior sau gimnazial, care cuprinde clasele V-IX; (ii) învățământul secundar superior sau liceal, care cuprinde clasele de liceu X-XII/XIII, cu următoarele filiere: teoretică, vocațională și tehnologică; d) învățământul profesional, cu durata între șase luni și doi ani; e) învățământul terțiar nonuniversitar, care cuprinde învățământul postliceal.

Trebuie remarcat ca la nivelul Uniunii Europene nu există o directivă în ceea ce privește durata învățământului obligatoriu, a examenului de Bacalaureat sau a ciclurilor de învățământ. Decizia aparține fiecărui stat membru.

Scopul audierii publice este prezentarea unor soluţii în ceea ce privește învățământul liceal răspunzând la următoarele întrebări majore:

  • Cum credeti că putem creşte calitatea în educaţie? Revenind la cei patru ani de liceu? Păstrând structura actuală, de trei ani, dar regândind structura Curriculei Naţionale?
  • Cum vor fi afectate competenţele generale, conţinuturile şi aptitudinile pe care le reglementează programele școlare prin diminuarea unui an din ciclul liceal?
  • Cum ar putea contribui administrația locală și învățământul universitar la creșterea calității învățământului liceal, în noul contex al Legii Educației Naționale?
  • Cum ar putea fi motivaţi profesorii să se implice în acest dificil proces de schimbare, ştiind că meseria de profesor nu mai este atât de atractivă? Cine ar avea capacitatea de a-i forma și consilia pe profesori în această direcţie?

Această audiere publică este a doua temă abordată de grupul Lobby pentru Cluj, după precedenta „Păstrăm medicii acasa sau îi oferim pe tavă străinilor?” desfășurată în luna septembrie și face parte dintr-un ciclu mai larg de consultări publice, care au ca temă principală „Calitatea vieţii în municipiul Cluj-Napoca”,

Grupul de iniţiativă „Lobby pentru Cluj” invită membrii comunităţii clujene să participe la acest exerciţiu democratic, prin care se abordează o temă de actualitate. Cetăţenii care doresc să participe la audiere, sunt invitaţi să realizeze depoziţii (opinii) pe care să le expedieze la adresa lobbypentrucluj@gmail.com până în data 2 noiembrie. Toate depoziţiile vor fi centralizate şi transmise comisiei de experţi. În conţinutul acestora, depozanţii trebuie să răspundă la întrebările din motivaţia audierii, care se găseşte pe http://lobbypentrucluj.blogspot.com/. Deponenţii care doresc, pot susţine, în cadrul audierii publice, timp de două minute, depoziţiile depuse, care nu trebuie să depăşească 2 pagini. Persoanele care nu au depus o depoziţie, nu vor putea să-şi exprime opinia în faţa celor prezenţi. Intrarea este liberă pentru toţi cei interesaţi.

La audiere vor participa şi specialişti pe diverse domenii din Cluj–Napoca, care vor forma Comisia de Experţi, Inspector scolar general prof. Hodorogea Anca Cristina, Prof. Corega Constantin (Diector Colegiul “Emil Racovita” Cluj-Napoca), Prof. Cuibus Valentin (Diector Palatul Copiilor Cluj), Prof. Arion Hadrian (inspector istorie – Inspectoratul Scolar Judetean Cluj). Membrii comisiei vor însuma într-un raport final toate propunerile făcute în cadrul audierii şi vor formula concluziile acesteia. Acesta va fi prezentat public în data 10 noiembrie 2011 în cadrul unei conferinţe de presă. Ulterior, „Lobby pentru Cluj” va semna un protocol de poziţie cu fiecare candidat la funcţia de primar, pentru ca, pe durata exercitării mandatului, partidul din care face parte să materializeze propunerile făcute în cadrul audierii.

Grupul de iniţiativă „Lobby pentru Cluj” este format din 14 reprezentanţi ai societăţii civile din Cluj şi fac parte din diverse structuri cum ar fi asociaţii, sindicate, organizaţii studenţeşti. Audierea publică este organizată cu sprijinul Academiei de Advocacy, organizaţia care prin intermediul proiectului „Partener Activ şi Implicat” va scoate pe piaţă primii experţi în lobby şi advocacy certificaţi UECNCFPA. Organizatorii audierii publice sunt participanţi la cursul de lobby şi advocacy, la care au mai participat reprezentanţi de sindicate, patronate, camere de comerţ, asociaţii de IMM-uri, organizaţii neguvernamentale şi asociaţii de jurnalişti din regiunea Nord – Vest.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.