Despre Umberto Eco, Ioana Ieronim, Steinhardt şi Geo Bogza în Tribuna
- Data publicării
- Categoria
- Știri
- Comentarii
- 0
- Trackbacks
- 0
A apărut nr. 210 (1-15 iunie 2011) al revistei Tribuna, publicată sub autoritatea administrativă a Consiliului Judeţean Cluj.
În acest număr, C. Cubleşan comentează un eseu critic despre poezia lui Geo Bogza, publicat în 1982 de N. Steinhardt, iar Ion Pop analizează antologia de poeme a Ioanei Ieronim, apărută în seria de „ediţii definitive” a Editurii Vinea.
Plecând de la discuţiile privind antisemitismul celui mai nou roman de Umberto Eco, Cimitirul din Praga, polemistul şi italienistul Laszlo Alexandru cronichează volumul, ajungând la concluzia că acesta nu se ridică la un nivel artistic care să provoace o dezbatere serioasă.
Pagina de poeme a Tribunei e semnată de Marcel Mureşeanu, iar cea de proză de Mircea Pora. La secţiunea Traford, de interferenţe româno-maghiare, apar versuri de Balint Tamas.
Istoricul literar şi universitarul Dumitru Micu este protagonistul interviului realizat de Ilie Rad, vorbind despre literatura română din a doua jumătate a veacului trecut, despre Securitate şi anecdote culturale.
Virgil Mihaiu scrie despre concertul corului clujean Theophania la Lisabona, iar Mugurel Scutăreanu despre Festivalul „Cluj Modern”.
Festivalul Dramaturgiei Româneşti de la Timişoara, la care Marele Premiu a fost obţinut de spectacolul Roşia Montană/ pe linie fizică şi pe linie politică de la Teatrul maghiar, este analizat de Claudiu Groza, iar Lucian Maier scrie despre un alt festival bănăţean, de scurtmetraj, „Timishort”.
Numărul este ilustrat de artistul gherlean Mircea Pop.