Orașul Cluj-Napoca

Învață!

Implică-te! Cluj în imagini

Cluj-Napoca, capitală culturală europeană în 2020?

Data publicării
Autor
Alexandru Ifrim

Săptămâna trecută, a avut loc prima întâlnire a Comisiei de Arte Vizuale legate de proiectul Cluj-Napoca 2020 Capitala Culturală Europeană, unde s-au discutat aspectele legate de oraş care ne-ar aduce mai aproape de acest titlu şi cele care ne-ar trage în jos.

Regizorul Tudor Giurgiu, membru al acestei Comisii, a enumerat punctele pozitive ale Clujului, dintre care: TIFF, Fabrica de Pensule, muzeele, mall-urile, galeriile de artă, dar şi punctele negative: lipsa unui centru cultural şi a unui birou de promovare a cinematografiei. Sunt de părere că Festivalul de Film TIFF este un punct forte în promovarea Clujului, deoarece acesta se poate ridica deja la nivelul festivalelor internaţionale cu renume care au deja 40 de ani de experienţă. Pe lângă festivalul în sine, sunt de admirat şi tinerii care au ajutat ca acest festival să prindă renume, prin voluntariat şi dorinţa de a promova cinematografia şi de a face un lucru de calitate.

Personal, susţin acest proiect şi cred că oraşul Cluj chiar are potenţial să devină capitala culturală europeană peste nouă ani. Pe lângă lucrurile deja existente care ne asigură o luptă mai uşoară pentru victorie, primăria Cluj-Napoca va licita anul acesta mai multe contracte finanţate din bani europeni, care vizează extinderea transportului în comun, modernizarea skate-parcului, proiectarea Centrului Cultural Transilvania şi a retelei de 51 de staţii self-service de biciclete, reabilitarea Parcul Central Simion Bărnuţiu şi altele.

Oraşul are toate şansele să atragă privirile Parlamentului European, prin centrul oraşului, proaspăt reabilitat, Piaţa Muzeului, Catedrala Ortodoxă, Opera Naţională, Casa de Cultură a Studenţilor sau Filarmonica de Stat Transilvania. Pe lângă înfăţişare, este de menţionat şi atmosfera, care s-a îndreptat anul acesta într-o direcţie mai mult decât potrivită. Aşadar, s-au deschis mai multe localuri, în care studenţii clujeni pot să îşi petreacă serile, sau să se bucure de discuţii cu prietenii la un ceai sau la o cafea. Adiţional, numărul de concerte din oraş a crescut semnificativ, organizatorii de evenimente aducând diverse trupe din ţară sau din străinătate care să acopere toate gusturile publicului clujean. Astfel, în orice zi a săptămânii, poţi găsi o activitate pe placul tău la care să iei parte, indiferent că vrei să iesi în oraş la dans, să mergi la o piesa de teatru, să ieşi la un vin cu prietenii, sau să te plimbi seara pentru a admira frumuseţea oraşului.

Sper ca toate aceste lucruri să întrunească calităţile potrivite de care este nevoie pentru ca oraşul Cluj să devină Capitală Culturală Europeană. Sunt mândră de Cluj şi sper că sentimentul acesta se află şi în sufletele voastre!

Opiniile exprimate în acest articol nu reprezintă neapărat poziția Orașul Cluj-Napoca.
Echipa noastră nu își asumă responsabilitatea, explicită sau implicită, asupra eventualelor prejudicii.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.