Orașul Cluj-Napoca

Distrează-te!

Implică-te! Cluj în imagini

Bucură-te de sănătate!

Data publicării
Categoria

Miercuri, 17 septembrie 2014, la Centrul de Cultură Urbană Casino din Parcul Central, primarul Emil Boc a lansat oficial cel mai important proiect de comunicare privind adoptarea unui stil de viaţă sănătos, aflat în derulare în Uniunea Europeană. Evenimentul s-a desfăşurat simultan în şapte oraşe europene, parte dintr-un proiect-pilot care testează cele mai eficiente modalităţi de a genera schimbare în stilul de viaţă, către o abordare sănătoasă din partea cetăţenilor europeni.

Cu ocazia lansării oficiale a proiectului de comunicare privind adoptarea unui stil de viaţă sănătos, la Cluj-Napoca a fost organizat un eveniment intergeneraţional care să pună în evidenţă toate mesajele campaniei We love Eating – Bucură-te de sănătate!.

Astfel, peste două sute de copii din grădiniţe şi creşe au fost invitaţi ca alături de partenerii proiectului să descopere plăcerea gustului unor mâncăruri sănătoase – precum salatele obţinute din combinarea a diverse legume crude.

De asemenea, clujeni aparţinând vârstei a III-a, activi în cadrul cluburilor de pensionari şi tinere viitoare mămici din cadrul Asociaţiei Cuibul Berzelor au fost invitate să se informeze cu privire la mesajele-cheie din cadrul campaniei, care încurajează europenii să adopte schimbările necesare să le asigure o viaţă cât mai lungă şi sănătoasă.

Campania este orientată pe ideea de a face cu bucurie tot ceea ce ţine de alimentaţie şi mişcare, este o campanie pozitivă şi incluzivă. Timp de două ore clujenii participanţi au putut să se bucure de feluri de mâncare preparate pe loc, din legume crude, sănătoase, de lecţii uşoare de mişcare şi de vremea însorită a zilelor de toamnă.

Cluj-Napoca este astfel, singurul oraş din România care participă la proiectul – În cadrul evenimentului de lansare de la Cluj-Napoca au participat, alături de primarul Emil Boc, Valentin Cuibus – inspector şcolar general, Amalia Gurzău – inspector activităţi educaţionale, profesori şi elevi ai Şcolii Generale C-tin Brâncuşi, profesori şi elevi ai Şcolii Generale L. Rebreanu, copii din grădiniţele Aşchiuţă şi Degeţica, persoane vârstnice de la cluburile pensionarilor, Asociaţia „Cuibul Berzelor” pentru tinere însărcinate, Asociaţia Minute de mişcare – pentru o viaţă activă, şi reprezentanţii companiei clujene Salad Box – promotor al alimentaţiei sănătoase, în calitate de partener al proiectului.

Este foarte important să acordăm atenţie modului în care ne alimentăm, iar mişcarea este cheia unei vieţi sănătoase şi lungi, de aceea îi îndemn atât pe tineri, cât şi pe clujenii seniori să încerce să adopte principiile acestei campanii europene, menite să ajute la schimbarea stilului de trai al cetăţenilor Uniunii a declarat primarul Emil Boc.

Cred că este foarte important că această campanie pune accentul pe participarea întregii familii, atât la cumpărarea alimentelor, cât şi la pregătirea şi servirea lor. În ziua de astăzi este o adevărată provocare pentru părinţi să reuşească să petreacă timp îndelungat împreună şi prin aplicarea principiilor promovate de proiect, cred că rezultatele vor fi pozitive a adăugat Valentin Cuibus, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, membru al grupului local de implementare a proiectului la Cluj-Napoca.

Proiectul se va desfăşura până în anul 2015 inclusiv. Pe toată această perioadă, şapte oraşe din şapte ţări europene vor participa în cadrul proiectului: Cluj-Napoca (România), Banská Bystrica (Slovacia), Bradford (Marea Britanie), Deventer (Olanda), Granollers (Spania), Poznań (Polonia) şi Roncq (Franţa). Fiecare oraş va organiza activităţile cele mai potrivite nevoilor specifice comunităţii sale şi va folosi instrumentele We Love Eating.

Pe toată durata fazei pilot, proiectul va fi monitorizat şi evaluat de către experţi externi pentru identificarea modelelor de bune practici. O atenţie deosebită se va acorda informării şi participării grupurilor vulnerabile. Acest lucru va ajuta promovarea ulterioară a proiectului în alte oraşe europene şi va ajuta decidenţii în dezvoltarea unor politici îmbunătăţite.

În cadrul campaniei vor fi organizate evenimente pentru toate categoriile-ţintă în cadrul cărora se vor promova cele 6 mesaje – cheie identificate de către Comisia Europeană ca fiind paşii prin care se poate obţine un stil de viaţă sănătos pentru întreaga familie. Aceste evenimete sunt organizate de către Grupul de Implementare Locală format din reprezentanţi ai primăriei si ai unităţilor de educaţie, ONG-urilor dedicate femeilor care aşteaptă un copil sau stimulării unei vieţi active.

Mesajele promovate sunt:

  • Bucură-te gătind alături de familia ta!
  • Bucură-te mâncând alături de familia ta!
  • Bucură-te de miscare!
  • Bucură-te de apă!
  • Bucură-te să faci cumpărături pentru o masă sănătoasă!
  • Bucură-te consumând legume şi fructe cât mai colorate!

Tipurile de activităţi care se vor organiza în perioada 2014 – 2015 în Cluj-Napoca includ:

  • evenimente în aer liber în cadrul cărora participanţii vor fi invitaţi să facă mişcare sau să gătească – vom organiza în cursul anului evenimente dedicate fie persoanelor vârstnice, fie femeilor însărcinate, fie copiilor, fie tuturor clujenilor;
  • evenimente în şcoli, grădiniţe, centre comerciale.

„Prin evenimentele pe care le vom organiza în timpul proiectului clujenii vor avea ocazia să petreacă timp agreabil alături de cei dragi, informându-se cu privire la ceea ce pot face pentru a trăi mai sănătos într-o modalitate plăcută şi interesantă” a explicat primarul Emil Boc.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.