Orașul Cluj-Napoca

Implică-te!

Implică-te! Cluj în imagini

Bilanțul activităților desfășurate la nivelul Serviciului Anticorupție Cluj în anul 2012

Data publicării
Categoria

În cursul anului 2012, ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Cluj au organizat în cadrul structurilor Judeţene ale Ministerului Afacerilor Interne 97 de activităţi preventive la care au participat 2263 de persoane de la diferite eşaloane decizionale, dintre care 394 cu funcţii de conducere, iar 1869 cu funcţii de execuţie.

În contextul prevenirii corupţiei, în plus faţă de activităţile curente organizate cu personalul M.A.I., s-au desfăşurat atât informări în colaborare cu alte instituţii publice şi cu societatea civilă, cât şi activităţi ştiinţifice concretizate în participarea la simpozioane şi conferinţe pe teme juridice.

Având în vedere că, prin art. 171 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea M.A.I., cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum a fost aprobat prin Legea nr. 38/2011, la nivelul ministerului s-a creat cadrul legal pentru realizarea testelor de integritate, şi că prin Ordinul nr. 256/16.11.2011 s-a reglementat procedura de testare a integrităţii profesionale a personalului M.A.I., SJA Cluj a organizat activităţi de informare a tuturor structurilor MAI de nivel judeţean cu privire la prevederile acestor acte normative.

Una din componentele activităţii Serviciul Judeţean Anticorupţie Cluj în anul 2012 a fost reprezentată de activitatea de combaterea faptelor de corupţie în care au fost implicaţi lucrători ai ministerului din zona de competenţă.

Astfel, s-au efectuat cercetări şi au fost înaintate la parchet 88 lucrări penale, transformate ulterior în dosare penale, 67 dintre acestea fiind din sesizarea proprie a Serviciului Judeţean Anticorupţie Cluj.

Ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Cluj au organizat şi au efectuat în baza delegării procurorului competent cinci acţiuni de constatare a infracţiunii flagrante.
Ca urmare a activităţilor procedurale întreprinse de către poliţia judiciară a Serviciului Judeţean Anticorupţie Cluj procurorii au dispus începerea urmăririi penale în 14 dosare.
În ceea ce priveşte soluţiile dispuse, au fost emise 10 rechizitorii prin care au fost sesizate instanţele de judecată de către structurile de Parchet.

Analizând modalitatea de soluţionare a totalului dosarelor penale instrumentate de cadrele Serviciului Judeţean anticorupţie Cluj, se constată că, în 10 dintre acestea faptele sesizate au fost confirmate prin trimiterea în judecată a persoanelor vinovate.

În ceea ce priveşte calitatea procesuală a persoanelor asupra cărora au fost efectuate cercetări în cadrul lucrărilor şi dosarelor penale sus-menţionate, precizăm:

  • au fost efectuate cercetări cu privire la 110 persoane, din care 41 personal al M.A.I.;
  • ca urmare a activităţilor procedurale derulate, au fost învinuite 21 persoane, iar zece dintre acestea provin din cadrul ministerului, având una funcţie de conducere şi nouă funcţie de execuţie.
  • pentru fapte de corupţie au fost învinuite 8 cadre al ministerului şi 2 pentru alte fapte;
  • au fost puse sub inculpare 23 persoane, dintre care nouă persoane din cadrul ministerului, una având funcţie de conducere şi opt de execuţie, din care șapte pentru fapte de corupţie.

În dosarele penale instrumentate la nivelul Serviciului Judeţean Anticorupţie Cluj, procurorii de caz au dispus reţinerea a 6 persoane puse sub învinuire, dar instanţele de judecată au hotărât cercetarea acestora în stare de libertate (toţi 6 fac parte din M.A.I.). Totodată, asupra a 15 persoane cercetate s-au dispus alte măsuri preventive (interdicţii de a părăsi localitatea de domiciliu sau ţara…).

La începutul anului 2012 cadrele Serviciului Judeţean Anticorupţie Cluj desfăşurau activităţi procedurale în șapte delegări emise de procurorii de caz. Pentru derularea corespunzătoare a cercetărilor procurorii de caz au emis, pe parcursul anului 2012, 96 delegări din care nouă de către structuri ale D.N.A. şi 87 de la alte unităţi ale Ministerului Public. Au fost soluţionate 91 delegări în perioada de referinţă.

Reamintim că Direcţia Generală Anticorupţie a fost înfiinţată prin Legea nr. 161 din 30 mai 2005, ca structură specializată pentru prevenirea şi combaterea corupţiei în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. În conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 120 din 1 septembrie 2005 privind operaţionalizarea Direcţiei Generale Anticorupţie, aprobată prin Legea nr.383 din 16 Decembrie 2005 şi ale Legii nr.364/2004 privind organizarea şi funcţionarea poliţiei judiciare, cu modificările ulterioare, ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie au competenţa să efectueze, în condiţiile prevăzute de lege, activităţi de prevenire şi descoperire, precum şi actele de cercetare penală dispuse de procurorul competent privind infracţiunile prevăzute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, cu modificările şi completările ulterioare, săvârşite de personalul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Conform art. 22 din Legea 78/2000, urmărirea penală în cazul infracţiunile de corupţie se efectuează în mod obligatoriu de către procuror.

Persoanele care doresc să sesizeze fapte de corupţie se pot prezenta în audienţă la biroul din sediul Instituţiei Prefectului judeţului Cluj, Bulevardul 21 Decembrie 1989, nr. 58, Cluj-Napoca, camera 2M, în fiecare zi de miercuri a săptămânii, între orele 12:00 – 15:00 sau în fiecare luni, în cadrul programul de relaţii cu publicul, unde pot depune sesizări în Registrul de petiţii şi sugestii existent la nivelul S.J.A.Cluj. Cetăţenii pot sesiza fapte de corupţie ale personalului M.A.I. la sediul Serviciului Judeţean Anticorupţie Cluj, strada Decebal, nr. 26, camerele 20-21 (în clădirea Poliţiei Municipiului Cluj-Napoca, tel. 0264/401064) sau la linia gratuită anticorupţie a D.G.A., 0800.806.806.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.