Orașul Cluj-Napoca

Distrează-te!

Implică-te! Cluj în imagini

2,4 milioane euro investiti in extinderea sistemului de cogenerare la Cluj-Napoca

Data publicării
Categoria

RA Termoficare Cluj-Napoca a finalizat lucrarile de extindere a instalatiilor tehnologice de cogenerare din Centrala Termica de Zona de pe platforma de pe strada Plevnei, numerele 68-70, prin montarea a doua cazane de apa fierbine, performante, de 16, respectiv 24 MW.

Investitia se ridica la peste 2,4 milioane euro si a fost realizată în cadrul parteneriatului romano-german, alaturi de E-ON Ruhrgaz International AG si Rheine Energie.
RA Termoficare Cluj-Napoca a implementat sistemul de co-generare in anul 1998, fiind primul furnizor de energie termica din tara, care, cu o investitie initiala de circa trei milioane de euro, a realizat Insula de energie Gheorgheni, producand in paralel energie electrica si energie termica.

Sistemul de cogenerare are ca avantaje:

  • Randamentul de producere a energiei termice si electrice de peste 85%;
  • Reducerea consumurilor specifice de producere a energiei termice;
  • Creșterea gradului de siguranta in alimentarea cu agent termic a celor 30 de puncte termice deservite.

Extinderea acestui sistem duce la economii anuale de cca 2,7 milioane lei, ca urmare a scaderii pretului de cost a agentului termic. Acest lucru se reflectă în subvenţia mai mică suportată de la bugetul local, între preţul plătit de populaţie şi preţul de producţie a energiei termice.

Prin producerea energiei electrice prin cogenerare sunt asigurate preţuri competitive, acestea fiind cu 10% mai mici decât tarifele din piaţa energiei obţinute în mod clasic. Investiţiile realizate în ultimii ani în sistemul centralizat de termoficare ne-au permis să facem economii anuale de cel puţin 10 milioane de lei. Încercăm să asigurăm costuri decente şi suportabile pentru încălzirea şi apa caldă a clujenilor şi în anii care vor urma, prin urmare am reuşit să menţinem în această iarnă preţul gigacaloriei pentru populaţia racordată la sistemul de termoficare, a precizat primarul Sorin Apostu.

La evenimentul de astăzi au participat alături de primarul Sorin Apostu, directorul Regiei de Termoficare – Emil Miron, dar şi partenerii germani în acest proiect, Christoph Von Cube – reprezentant Rheine Energie şi George Cristodorescu – reprezentant E-ON Ruhrgaz International AG.

În ultimii ani (2007 – 2009) am făcut investiţii de peste 33,5 milioane de lei în sistemul centralizat de termoficare care au dus preţul gigacaloriei, după cum ştiţi, la mai puţin de 4 lei faţă de nivelul iernii 2008.

Acţiuni RAT în 2010, generatoare de economii:

  1. Lucrările la extinderea sistemului de cogenerare (pe Plevnei 70), prin instalarea a două cazane de apa fierbinte de 16, respectiv 24 MW, investiţie de peste 10 milioane de lei, care are ca efect o economie de peste 3,5 milioane de lei/an în producerea energiei termice. Este o investiţie a parteneriatului româno-german – un parteneriat între RAT, E-ON Ruhrgaz International A.G. şi Rhein Energie – acţionare la S.C. Colonia Cluj-Napoca Energie S.R.L. (câte o treime fiecare).
  2. Finalizarea lucrărilor la centralele termice de cartier CT 24 Mănăştur (str. Ion Meşter) şi CT Taberei, investiţie de aproape 1,6 milioane de lei în 2010.
  3. Realizarea de lucrări suplimentare de modernizare şi de reducere a pierderilor de energie, folosind resursa umană proprie.
  4. O serie de măsuri punctuale de reducere a costurilor, în concordanţă cu măsurile de austeritate stabilite la nivel naţional şi local.

Realizarea acestor investiţii a dus la scăderea cheltuielilor de producere, transport şi distribuţie a energiei, la reducerea pierderilor şi creşterea randamentului instalaţiilor, astfel că astăzi, în 2010, avem economii anuale de peste 11 milioane lei faţă de anul 2005.

Consumul de gaz metan este cu 30% mai mic, de energie electrică cu 25% mai mic, avem consumurile de apă cu 10-15% mai mici şi consumurile de manoperă cu 40% – faţă de acum 5 ani.

Câteva dintre investiţiile realizate de regia autonomă de termoficare in ultimii ani:

  1. Implementarea sistemului de cogenerare. Avantajele cogenerării – sunt asigurate preţuri competitive: la producerea energiei electrice în cogenerare, acestea fiind cu 10% mai mici decât tarifele din piaţa energiei, iar la energia termică tarifele sunt cu 20% mai scăzute decât ale unei instalaţii termice clasice.
  2. Modernizarea si automatizarea centralelor termice, prin înlocuirea cazanelor la 23 de centrale termice şi înlocuirea arzătoarelor şi automatizarea proceselor în 60 centrale termice, echiparea centralelor cu pompe de înaltă eficienţă în 61 centrale termice, înlocuirea schimbătoarelor de căldură cu plăci – în 107 centrale termice şi puncte termice, Sistem de telegestiune (dispecerizare) on-line a centralelor şi punctelor termice.
  3. Automatizarea cazanului de apa fierbinte si modernizarea sistemului de pompare.

Repartizate pe tipuri de investiţii, economiile anuale de 11 milioane s-au obţinut din:

  • 1.500.000 lei prin montarea de schimbătoare de căldură cu plăci;
  • 1.470.000 lei prin montarea de sisteme de pompare cu turaţie variabilă;
  • 1.971.000 lei prin instalarea de arzătoare performante automatizate;
  • 5.630.000 lei prin montarea unor cazane de ultimă generaţie în 35 centrale termice;
  • 565.000 lei prin introducerea sistemului de telegestiune online a centralelor şi punctelor termice.
Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.