Orașul Cluj-Napoca

Exprimă-te!

Implică-te! Cluj în imagini

Parcul Central Simion Bărnuțiu

Cu o vechime de peste 180 de ani, este unul dintre principalele locuri de recreere din Cluj-Napoca, fiind situat pe malul Someşului Mic.

Istoria parcului începe în anul 1827, când Asociaţia de Binefacere a Femeilor a închiriat terenul cu scopul de a înfiinţa un loc de recreaţie. Parcul a fost deschis publicului la începutul anilor ’30 ai secolului al XIX-lea, având iniţial numele de Parcul Poporului.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea a fost înfiinţată Comisia Parc, cu atribuţii în administrarea parcului. Ulterior, au fost amenajate aleile şi lacul şi a fost construit pavilionul de muzică. Tot în parc a fost inaugurat Teatrul de Vară, cu o secţie de cinematografie, astăzi fiind sediul Teatrului Maghiar de Stat. Lângă parc a funcţionat, în perioada interbelică, Şcoala superioară pentru fete De Gerando, numită după prima directoare, Antonina De Gerando. În prezent, clădirea aparţine Universităţii Babeş-Bolyai şi adăposteşte Facultatea de Chimie. În parc se află statuile lui Liviu Rebreanu şi George Coşbuc, ridicate la sfârşitul anilor 1960, şi clădirea Secţiei de Pictură a Universităţii de Arte şi Design Ion Andreescu.

În ultimii ani, parcul nu a mai beneficiat de investiţii masive, dar s-a început refacerea aleilor, iar lacul a fost populat cu diverse specii de peşte, suprafaţa luciului de apă fiind străbătută de raţe, hrănite cu generozitate de copii şi îndrăgostiţi.


Informații oferite de Primăria Municipiului Cluj-Napoca prin Centrul de Informare Turistică.

Ultima actualizare:

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.