Orașul Cluj-Napoca

Învață!

Implică-te! Cluj în imagini

Turnul Croitorilor

Turnul Turnul Croitorilor, având inițial funcția de apărare a colțului de sud-est a incintei fortificate extinse a orașului medieval, a fost ridicat pe parcursul secolului al XV-lea, în contextul privilegiului acordat clujenilor în anul 1405 de către regele Ungariei, Sigismund de Luxenburg, privind construcția unei curtine de zid pentru oraș. Situat într-unul dintre cele mai expuse puncte ale sistemului de fortificare al orașului, turnul este enționat pentru prima dată în anul 1475, în timpul doamnei Matia Corvin, dată la care întreținerea și apărarea sa erau deja atribute breslei croitorilor.

De-a lungul timpului, Turnul Croitorilor a avut un rol defensiv important în confruntările armate, fiind luat cu asalt de mai multe ori de către trupele care își diputau stăpânirea Transilvaniei, fiind chiar aruncat în aer pentru a nu cădea în mâinile imperialilor. A fost refăcut în 1718 pe cheltuiala orășenilor care au asigurat procurarea și transportul celor 150 de care de piatră, a lemnăriei interioare și a celor 40.000 de bucăți de șindrilă pentru acoperiș. O ultimă refacere capitală a turnului a fost efectuată în 1890, ocazie cu care au fost înlocuite grinzile interioare, șarpanta și acoperișul de țigle.

Turnul și fragmentul de cortină adiacent acestuia au fost restaurate ori doar consolidate în mai multe rânduri pe parcursul secolului al XX-lea: 1924, 1957 – 1959, anii ’70 au presupus o serie de amenajări interioare improprii unui monument istoric: planșe și scara din beton, iar cele din anii ’90, realizate asupra șarpantei, au efectuat sistemul static al acestuia.

În anul 2006, Turnul Croitorilor, aflat până atunci în administrația Ministerului Culturii și Cultelor este trecut în administrația Municipiului Cluj-Napoca și a Consiliului Local. În septembrie 2007, la inițiativa Ordinului Arhitectecților din România – Filiala Transilvania, Primăria municipiului Cluj-Napoca a început un amplu proces de restaurare și reamenajare, care a fost finalizat în mai 2009. Proiectul de reabilitare și redare în circuitul cultural și turistic a munumentului istoric Turnul Croitorilor a fost conceput și elaborat în perioada 2005 – 2008 de Atelierul de Arhitectură și Urbanism – Cluj.

În uma restaurării, Turnul a primit o nouă funcțiune publică, devenind Centru de Cultură Urbană și fiind inclus în circuitul turistic. Ca urmare a reorganizării spațiului interior în vederea noii destinații, la demisol a fost amenajată o cafenea, iar parterul și nivelul superior sunt puse la dispoziția celor interesați pentru organizarea unor manifestări expoziționale, conferințe, emisiuni media, consultări și dezbateri publice, lansări de carte, concerte și alte evenimente culturale.

De la deschiderea sa, în luna mai a anului 2009, Turnul Croitorilor – Centru de Cultură Urbană, organizează zeci de evenimente anual, fiinf unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din oraș. Administrarea sa ca și obiectiv turistic și organizarea programului de evenimente se realizează prin Centrul de Informare Turistică al Municipiului Cluj-Napoca.

Program de vizitare

  • martie – octombrie / luni – vineri / 10:00 – 20:00
  • martie – octombrie / sâmbătă – duminică / 10:00 – 18:00
  • noiembrie – martie / luni – duminică / 10:00 – 18:00

Informații oferite de Primăria Municipiului Cluj-Napoca prin Centrul de Informare Turistică.

Contact

  • Turnul Croitorilor Cluj-Napoca
  • voice+4 0264 444 624
  • fax+4 0264 450 090
  • strada Baba Novac, numărul 35, Cluj-Napoca, județul Cluj
  • Download vCard

Ultima actualizare:

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.