Orașul Cluj-Napoca

Fii unic!

Implică-te! Cluj în imagini

Fortificația și Biserica Romano-Catolică Calvaria

Prima fortificaţie de la Cluj-Mănăştur, compusă din val de pământ cu palisadă şi şanţ de apărare, datează din secolul al X-lea. În secolul al XI-lea aici se ridică un convent benedictin, distrus de invazia tătară din 1241.

Clădirea actuală a bisericii a aparţinut abaţiei Monasterium Beatae Mariae Virginis de Clus-Monostra. Purtând hramul Adormirii Maicii Domnului, aşezarea a păstrat documente importante din perioada respectivă. În 1437, conventul de la Cluj-Mănăştur a consfinţit înţelegerile între nobilime şi reprezentanţii ţăranilor răsculaţi de la Bobâlna şi tot aici a fost executat Anton cel Mare, căpetenia ţăranilor răsculaţi. Biserica a fost distrusă parţial de un trăznet (sec. XVI), iar mai apoi, de invazia tătară de la mijlocul secolului al XVII-lea. Abia în secolul al XIX-lea nava bisericii, bolţile şi pereţii corului au fost reconstruite de romano-catolici.

În perioada comunistă, lăcaşul a fost dat Bisericii Ortodoxe Române, iar între anii 1991 – 1994 a fost folosit în comun de către Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Romano-Catolică. După anul 1994 edificiul a revenit catolicilor, intrând într-un amplu proces de restaurare.


Informații oferite de Primăria Municipiului Cluj-Napoca prin Centrul de Informare Turistică.

Contact

  • Fortificaţia şi Biserica Romano-Catolică Calvaria Cluj-Napoca
  • Calea Mănăştur, numărul 60, Cluj-Napoca
  • Download vCard

Ultima actualizare:

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.