Orașul Cluj-Napoca

Votează!

Implică-te! Cluj în imagini

Catedrala Mitropolitană Ortodoxă

Mitropolia Ortodoxă Română a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.

A fost ridicată în perioada anilor 1923-1933, după planurile arhitecţilor Constantin Pomponiu şi George Cristinel, înscriindu-se în curentul stilistic românesc. Este unul din principalele edificii religioase din municipiul Cluj-Napoca.

Poartă hramul Adormirea Maicii Domnului – data intrării Armatei Române în Transilvania (15 August 1916).

În anul 1973, odată cu ridicarea scaunului eparhial al Clujului la rangul de arhiepiscopie, lăcaşul de cult a devenit catedrală arhiepiscopală. Din anul 1996, Catedrala a intrat într-un amplu proces de restaurare a exteriorului, încheiat în anul 1999, iar în interior a primit o nouă pictură, de factură bizantină, realizată în celebrul mozaic de Murano. Din anul 2006 edificiul serveşte drept catedrală a arhiepiscopului Vadului, Feleacului şi Clujului care este totodată şi mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Arhiepiscopia Ortodoxă a Clujului deţine o valoroasă colecţie de artă religioasă şi documentară, inaugurată în anul 1938 şi reorganizată în 1975. Fondul de bază este constituit din icoane pictate din secolele XVII – XIX şi din obiecte liturgice. Colecţia muzeală cuprinde documente privind istoria eparhiei (secolul XVI), obiecte de cult, icoane pe lemn şi sticlă (secolul XVII), manuscrise, veşminte, cruci, potire… (secolul XVI), tipărituri cu caracter etnografic şi mărturii despre trecutul neamului românesc.


Informații oferite de Primăria Municipiului Cluj-Napoca prin Centrul de Informare Turistică.

Contact

  • Catedrala Mitropolitană Ortodoxă
  • Piaţa Avram Iancu, numărul 18, Cluj-Napoca
  • Download vCard

Ultima actualizare:

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.