Orașul Cluj-Napoca

Distrează-te!

Implică-te! Cluj în imagini

Biserica Reformată Ştefan cel Sfânt

Monument istoric şi de arhitectură religioasă în stil gotic târziu, biserica a fost construită ca mănăstire a călugărilor minoriţi – franciscani, la îndemnul şi cu sprijinul regelui Matia Corvinul, începând cu a doua jumătate a secolului al XV-lea, în diverse etape.

De-a lungul timpului a suferit numeroase refaceri şi modificări, la mijlocul secolului al XVI-lea intrând în posesia credincioşilor reformaţi. Biserica este cea mai mare construcţie gotică cu o singură navă (biserica sală) din Transilvania. Prezintă în interior un tavan casetat din lemn şi piese de o rară frumuseţe, printre care amvonul sculptat în lemn, realizat în anul 1646 de Elias Nicolai din Sibiu, în stilul Renaşterii din Transilvania (stilul renaşterii înflorate) şi de sculptorul Benedek. Biserica impune prin masivitatea sa şi dimensiunile contraforţilor care îi dau aspect de cetate. Fiind renumită pentru acustica sa, adăposteşte numeroase concerte de orgă…

În partea sudică a bisericii se află ruinele Claustrului, unde a funcţionat un colegiu de grad universitar. Printre cei care au studiat aici este amintit şi fiul lui Mihai Viteazul, Nicolae Pătraşcu.


Informații oferite de Primăria Municipiului Cluj-Napoca prin Centrul de Informare Turistică.

Contact

  • Biserica Reformată Ştefan cel Sfânt Cluj-Napoca
  • strada Mihail Kogălniceanu, Cluj-Napoca
  • Download vCard

Ultima actualizare:

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.