Orașul Cluj-Napoca

Gândește!

Implică-te! Cluj în imagini

Treaba cu treaba – muncă și patrimoniu în societatea (post)industrială

Data
Loc
Fabrica de Pensule Cluj-Napoca

În perioada 22-23 Octombrie 2010, Sala Studio a Fabricii de Pensule va fi gazda colocviului Treaba cu treaba – muncă și patrimoniu în societatea (post)industrială.

Tema patrimoniului industrial este una recurentă în preocupările culturii contemporane, colocviul încercând să cartografieze diversele inițiative și idei conectate cu tema și să analizeze câteva dintre fenomenele care se intersectează cu acest subiect (muncă, dezvoltare urbană, conversie, etc.). În ultimii 20 de ani, spațiile industriale s-au degradat constant, ajungând într-un ritm rapid din spații vii, reprezentative pentru cultura proletariatului, a societății industriale, niște coloși cu un statut ambiguu, pentru care azi avem o fascinație filtrată de esteticile contemporane. Această întâlnire are scopul de a oferi o înțelegere a moștenirii industriale în România și de a discuta despre posibilitățile de re-integrare a acestor spații și a moștenirii pe care o aduc în prezent, în contexte contemporane.

Colocviul aduce specialiști din domenii variate pentru a prezenta studii, analize sau inițiative pe tema patrimoniului industrial, urbanism, industrializare și reconversie urbană, dar și pentru a discuta liber în jurul acestor teme și a altora conexe, relevante pentru dezvoltarea urbană contemporană și pentru studiul orașului post-industrial. Colocviul urmărește atât să analizeze fenomene contemporane legate de temă, punându-le în contextul istoriei recente, cât și să ofere puncte de referință și idei pentru viitoare dezvoltări ale spațiilor industriale, ca spații de producție socială și purtătoare ale memoriei colective. O atenție deosebită încercăm, oferind contextul acestui schimb de idei și studii, să acordăm proiectelor artistice care se concentrează pe documentarea, recuperarea sau înțelegerea spațiilor industriale.

Evenimentul va avea loc în Fabrica de Pensule, primul exemplu din România de conversie a unui spațiu industrial într-un centru de artă și cultură contemporană. Fabrica de Pensule este un centru cultural independent care concentrează activitatea a peste 30 de spaţii de artă contemporană: ateliere de artişti, galerii şi organizaţii culturale active în domeniile artelor vizuale, dansului contemporan şi teatrului.

Cele două zile de colocviu propun atât prezentări, cât și discuții libere menite să contribuie la înțelegerea temei patrimoniului industrial, dar și să cristalizeze propuneri cu privire la valorificarea acestuia și să ofere un cadru pentru schimburi de idei cu privire la dezvoltările actuale ale spațiilor industriale, regenerare urbană. Temele generale ale colocviului vor fi analizate în cele trei sesiuni de prezentare – patrimoniu industrial, urbanism și industrializare, muncă (în perioada industrială și post-industrială), detaliate în sub-teme mai specifice în cadrul sesiunilor de discuții libere, menite să ofere ocazia schimbului de practici și propunerilor concrete.

Program

vineri, 22 Octombrie 2010

 • orele 9:30 – 10:00
  Deschiderea colocviului
 • orele 10:00 – 12:00
  Panel: Patrimoniu industrial?

  Spațiile care se constituie ca și locuri ale memoriei sunt produse tocmai atunci când un fond intim al memoriei trăite dispare. În acest sens vorbim despre patrimoniu, și despre patrimoniu industrial. Într-o istorie critică a spațiului urban, patrimonializarea obiectivelor de producție fordistă se prezintă în primul rând ca un act paradoxal: spațiul industrial a fost un spațiu al exploatării și a controlului social, iar pentru capital, este un vestigiu al ineficienței economice trecute (socialism) și prezente (spațiu neînscris în circuitul capitalului mobil). E nevoie să patrimonializăm? În acest caz ce patrimonializăm? Ce strat de memorie recuperăm, producem și reinventăm în limbajul experienței trăite contemporane?

  Proiecte: Șerban Bonciocat – Kombinat – Ruine Industriale ale Epocii de Aur (Igloo Media)
  Prezintă: Șerban Țigănaș (arhitect, președinte OAR România) – Îmblânzirea dinozaurilor știrbi sau cum se pot întâlni protecția cu reutilizarea patrimoniului industrial / Corina Bucea (Fabrica de Pensule)

 • orele 12:00 – 12:15
  Pauză de cafea
 • orele 12:15 – 13:30
  Discuție deschisă: Patrimoniu și reconversie

  Tema discuție: Obiectivele de producție fordiste sunt obiective culturale ale memoriei muncii industriale care trebuie patrimonializate. Format: Argument 5 minute; Contra-argument 5 minute; Reconstrucție argument 10 minute, Reconstrucție contraargument 10 minute. Discuție.

  (tbc) Ștefan Guga (sociolog, CEU Budapesta)

 • orele 13:30 – 14:30
  Pauză de masă

  orele 14:30 – 16:30
  Panel: Urbanism și industrializare

  Obiectivele de producție fordiste ale epocii socialiste reprezintă o parte importantă din fondul construit urban, deseori fiind parte a țesutului urban central. Urbanizarea socialistă este cointensivă cu industrializarea și construcția unor mari platforme de producție. Indiscutabil aceste platforme reprezintă un rezervor de spațiu urban foarte valoros, dar și de clădiri care pot fi recuperate pentru uzul cotidian. În ce sens ar trebui recuperat acest spațiu industrial, cu ce funcțiuni, pentru cine, în ce cheie estetică?

  Proiecte: Simona Dumitriu – RoArchive – o arhivă a urbanității în tranziție în România post-socialistă
  Prezintă: Adrian Borda (tbc), Gyongyi Pásztor (sociolog, UBB Cluj)

 • orele 16:30 – 16:45
  Pauză de cafea
 • orele 16:45 – 18:00
  Discuție deschisă: PUG și industrializare

  Tema discuție: Obiectivele de producție fordiste ale epocii socialiste ar trebui să fie mutate în afara orașului Cluj în localitățile vecine, iar orașul Cluj ar trebui transformat și mai puternic într-un spațiu al serviciilor și economiei terțiare.
  Format: Argument 5 minute; Contra-argument 5 minute; Reconstrucție argument 10 minute, Reconstrucție contraargument 10 minute. Discuție.

  Eugen Pănescu (arhitect, Planwerk Cluj)
  Natalia Buier (sociolog, CEU Budapesta)

 • ora 18:00
  lansarea publicației Fabrica de Pensule – Rarița Zbranca, Corina Bucea

sâmbătă, 23 Octombrie 2010

 • orele 10:00 – 12:00
  Panel: Muncă industrială vs. muncă post-industrială

  Organizarea muncii în era industrială a fost puternic criticată datorită standardizării, uniformizării, disciplinei fabricii, birocrației și a planului, transformării calității în cantitate și a tot ce e uman și sensibil într-o marfă. Ca reacție, asigurarea autonomiei și posibilităţilor de manifestare a creativității individului apar ca deziderate fundamentale pentru formele propuse ca alternative de organizare a muncii contemporane. Cum arată munca industrială socialistă realmente, ce tip de muncitor producea fabrica socialistă? Cum arată munca post-industrială post-socialistă, promisiunile legate de emancipare prin muncă capitalistă sunt ele cu adevărat respectate?

  Proiecte: Area3 – Betonpiknik (tbc). Prezintă: Alina Cucu (CEU Budapesta), Florin Faje (CEU Budapesta), Valeriu Antonovici (drd. SNSPA-București)

 • orele 12:00 – 12:15
  Pauză de cafea
 • orele 12:15 – 13:30
  Discuție deschisă: Muncă socială

  Tema discuție: Munca contemporană, pentru a fi emancipatoare și non-alienantă, trebuie să fie o muncă socială, adică una orientată spre maximizarea funcției utilitare a rețelelor sociale din care face parte individul.

  Format: Argument 5 minute; Contra-argument 5 minute; Reconstrucție argument 10 minute, Reconstrucție contraargument 10 minute. Discuție.

  Istvan Szakáts, Fundația AltArt
  Norbert Petrovici, sociolog, UBB Cluj

 • orele 14:30 – 16:30
  Panel 2: Noi forme de muncă

  Descriere: Vor fi explorate modalitățile în care noile discursuri și practici neoliberale afectează relațiile de putere din interiorul firmei, înțelegerile de sine ale angajaților precum şi formele de rezistență și cooptare regăsite sau posibile în acest context.

  Prezintă: Alina Petrovici (UBB Cluj), Murg Ana-Maria, Irina Zinca (CEU Budapesta)

 • orele 17:00 – 18:30
  Masa rotundă: Nici chiar muncitori, nici chiar clasă creativă: munca nouă e diferită de munca veche?
 • Prezintă: Anca Simionca (CEU Budapesta), Norbert Petrovici (UBB Cluj), Gabriel Troc (UBB Cluj)

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.