Orașul Cluj-Napoca

Împărtășește!

Implică-te! Cluj în imagini

Traviata

Data

Joi, 12 Februarie 2015, începând cu ora 18:30, Opera Maghiară Cluj-Napoca te invită la spectacolul intitulat Traviata de Giuseppe Verdi.

Libret de F. M. Piave, după „Dama în camelii” de A. Dumas jr.

Dirijor: Jankó Zsolt.

În distribuție: Tempfli Mária, Molnár Mária, Mányoki Mária, Pataki Adorján, Balla Sándor, Plesa Róbert, Naphegyi Mányoki László și Veress László.

Cu participarea corului, orchestrei și ansamblului de balet al Operei Maghiare Cluj.

Scenografie: Nagy Endre. Costume: Witlinger Margit. Maestru de cor: Kulcsár Szabolcs. Concert maestru: Barabás Sándor și Ferenczi Endre. Corepetitori: Nagy Ibolya, Incze G. Katalin și Nagy Gergő. Regia tehnică: Gálffy Erzsébet. Sufleur: Kostyák Sz. Júlia. Asistent regie: Gombár Annamária. Regia: Gy. Tatár Éva.

Opera este bazată pe romanul Dama cu camelii de Alexander Dumas, publicat în 1848. Giuseppe Verdi a văzut versiunea scenică la teatrul Vaudeville, în timpul şederii sale la Paris în 1851-1852, şi a cerut colaboratorului său Francesco Maria Piave să scrie un scenariu. Piave a schimbat drastic povestea. În timp ce Dumas discută problemele sociale actuale în romanul său, Verdi si Piave aleg o abordare psihologică, şi se concentrează pe povestea de dragoste dintre trei personaje.

Figura centrală a romanului, Margherite Gautier – Violetta Valéry în opera – este o curtezană. Cei doi autori ilustrează cele mai presante probleme sociale din era lor prin intermediul tragedie ei, şi formulează critici dure faţă de indiferenţa crudă a societăţii. Deşi Violetta are caracteristici nobile, societatea o forțează spre un stil de viață iresponsabil, frivol, și auto-distructiv. Acest stil de viaţă duce la un rezultat tragic.

Premiera operei La Traviata a avut loc în 6 martie 1853 la teatrul Venețian Teatro Fenice, dar a eșuat mizerabil. „Premiera din seara trecută a fost un eșec. E vina mea sau a soliștilor? Timpul va decide. ” – își notase Verdi după spectacol. Verdi a revizuit opera, şi a avut mare succes în 6 Mai 1854, la teatrul San Benedetto.

În Cluj opera a avut premiera în 6 aprilie 1861 sub conducerea directorului Follinus, cu titlul Femeia pierdătă, tradus de Lajos Nádaskay. De atunci Traviata este un titlu permanent în repertoriul Operei Maghiare.

Durata spectacolului: trei ore.

Operă în trei acte, patru scene.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.