Orașul Cluj-Napoca

Implică-te!

Implică-te! Cluj în imagini

Sigismund Toduță

Data
Loc
Cluj-Napoca

În perioada 13-17 Mai 2015, la Academia de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca va avea loc festivalul internațional Sigismund Toduță, ediția a II-a.

Ajuns la cea de a doua ediţie, Festivalul Internaţional „Sigismund Toduţă” revine în acest an cu numeroase evenimente care vor atrage atenţia publicului clujean prin noutate, inovaţie şi unicitate. Cuprinsă în cadrul manifestărilor promovate şi prilejuite de statutul de Capitală Europeană a Tineretului de care se bucură comunitatea noastră în acest an, ediţia aduce pe scena culturală clujeană tineri muzicieni, instrumentişti şi compozitori, precum şi profesori de la importante universităţi de peste hotare. Manifestările propuse sunt susţinute de către studenţi şi profesori deopotrivă, care au demonstrat o evoluţie artistică dinamică şi prestigioasă, atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

Festivalul a debutat cu organizarea primei ediţii a Concursului Internaţional de Compoziţie, dedicat lucrărilor pentru orgă, iar lucrările premiate vor fi prezentate publicului în cadrul unui concert special.

Gândit pentru a îmbogăţi activitatea studenţilor, cadrelor didactice şi a publicului meloman, festivalul reuneşte trei modalităţi esenţiale de a aborda creaţia muzicală contemporană: educativă – cursuri de măiestrie, artistică – concerte şi ştiinţifică – conferinţa internaţională. Deoarece este un festival dedicat unui compozitor, concertele promovează lucrări din creaţia toduţiană şi a discipolilor săi. Prezentarea creaţiei contemporane este dublată de relevarea tendinţelor stilistice actuale ale muzicii, în cadrul unei conferinţe internaţionale, patronate de distinsul academician prof.univ.dr. Cornel Ţăranu, eveniment care reuneşte specialişti din ţară şi străinătate. De-a lungul festivalului, profesorii invitaţi vor detalia teme privitoare la manierele contemporane de compoziţie sau legate de domeniile specializate ale analizei muzicale, criticii muzicale, muzicii electronice şi etnomuzicologiei.

Momentul marcant al vieţii academice a Academiei de Muzică va fi prilejuit de decernarea titlului de Doctor Honoris Causa compozitorului Alexander Müllenbach, profesor la Universitatea Mozarteum din Salzburg, care va prezenta publicului o prelegere în cadrul conferinţei internaţionale, iar studenţilor cursuri de măiestrie în domeniul compoziţiei.

Fiecare concert este alcătuit dintr-un repertoriu divers, menit să apropie publicul clujean de muzica cultă contemporană. De la concertul de muzică tradiţională, concertele corale şi camerale, până la concertul simfonic, evenimentele artistice evidenţiază imaginea compozitorului clujean, Sigismund Toduţă.

Evenimentul este organizat de Fundaţia Sigismund Toduţă şi Academia de Muzică Gheorghe Dima.

Festivalul Internaţional Sigismund Toduţă este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Cluj-Napoca, sub egida şi pentru susţinerea candidaturii oraşului ClujNapoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, făcând parte totodată din calendarul evenimentelor Capitalei Europene a Tineretului – Cluj 2015.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.