Orașul Cluj-Napoca

Exprimă-te!

Implică-te! Cluj în imagini

Scaunele

Data
Loc
Cluj-Napoca

Teatrul Independent Sala Mică Cluj, în parteneriat cu Compania Antares România, prezintă premiera spectacolului Scaunele de Eugene Ionesco, joi, 9 Decembrie 2010, începând cu ora 19:00, la sediul Fabricii de Scaune Antares din Piaţa 1 Mai (Clujana), numerele 4-5.

Montarea îi aparţine regizoarei Mihaela Panainte, iar scenografia este semnată de Carmencita Brojboiu. Din distribuţie fac parte actorii Emoke Kato şi Lorand Farkas de la Teatrul Maghiar din Cluj, David Ion Sabău şi alţi 15 colegi ai acestuia, muncitori ai fabricii. Scaunele se joacă în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Interferenţe Cluj.

Proiectul s-a născut în urma unei sponsorizări pe care Antares România şi directorul firmei, Laczko Csaba, au făcut-o pentru utilarea Teatrului Sala Mică. Ideea mi-a venit venind aici, la Fabrica de Scaune. M-am bucurat că Csaba a acceptat parteneriatul, pentru că nu sunt prea mulţi oameni de afaceri care să rezoneze la astfel de propuneri.” – a declarat Mihaela Panainte la conferinţa de presă de prezentare a premierei

Regizoarea spectacolului a dezvăluit şi cum a ajuns să distribuie actori amatori în producţia sa. Iniţial m-am gândit doar la actori profesionişti, dar în timp ce repetam la fabrică, prin jur se perindau muncitorii, care s-au arătat foarte interesaţi de ceea ce făceam noi”, a precizat ea. Astfel, a decis ca personajul Marelui Orator să fie interpretat de un muncitor, David Ion Sabău, secondat de încă 15 colegi de-ai săi, ca o multiplicare a eroului ionescian. „Sunt actorii cu care am lucrat cel mai bine în întreaga mea carieră, a punctat Mihaela Panainte. Regizoarea s-a declarat mulţumită de rezolvarea găsită la Fabrica de Scaune, după ce căutase un liliputan (pitic) pentru a juca Marele Orator, fără şansă, însă. Am întâlnit un pitic care a jucat acum 15 ani într-un film de Pintilie, dar când a auzit că montez la Fabrica de Scaune a luat-o la goană, a explicat amuzată Mihaela. Muncitorii care joacă în spectacol repetă după orele de program şi, conform regizoarei, s-au implicat activ în proiect. David are o dizabilitate vocal-auditivă, dar este de o expresivitate nemaipomenită, de aceea am hotărât să-l distribui în Marele Orator, a adăugat ea.

Directorul Antares România, Laczko Csaba, s-a declarat şi el mulţumit de parteneriatul teatral. Acest lucru face parte din cultura firmei Antares. Nu rezidă totul în profit, trebuie să ne preocupe şi alte lucruri ce ţin de viaţă. Nu văd de ce ar fi ceva ieşit din comun. M-am aventurat în acest proiect şi am văzut că şi colegii mei au aderat la el, deşi la început au făcut ochii mari, a spus Laczko.

Spaţiul de joc acoperă 2000 de metri pătraţi, iar muncitorii vor dansa pe muzică de jazz în scenografia-instalaţie concepută de Carmencita Brojboiu. Va fi o premieră mondială. Piesa nu s-a mai jucat niciodată într-o fabrică de scaune, dar în care nu apare nici un scaun, ci vreo 20 de mii de fragmente de scaune. E un spectacol abstract cu crochiuri de fragmente utilitare, a dezvăluit Mihaela Panainte. Repetiţiile s-au desfăşurat de la ora 6:00, cei doi actori lucrând concomitent la un alt spectacol.

Proiectul cu Scaunele a beneficiat de sprijinul Tipografiei Arta, al Energolux, Amprenta, Zile şi nopţi şi al Centrului Cultural Francez din Cluj. Spectacolul se va juca de 10 ori, o dată în fiecare lună. Are o durată de o oră şi jumătate, cu 120 de spectatori, iar biletele costă 25 de lei, respectiv 20 de lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Compania Antares România îşi are sediul central în fosta tăbăcărie a Fabricii Clujana, iar Laczko Csaba a dorit să păstreze câte ceva din personalitatea vechii firme de încălţăminte, legendară în România. Suntem singurii care am păstrat utilaje din Clujana, care împlineşte anul viitor o sută de ani de la înfiinţare. Am încercat să păstrăm cumva memoria oraşului, a comunităţii, a spus directorul Antares. În show-room-ul Fabricii de Scaune sunt expuse cinci utilaje de pielărie, ca nişte obiecte de muzeu, iar în bibliotecă s-au salvat reviste şi cărţi de specialitate, chiar din 1880. Am adunat aceste utilaje şi reviste de la punctele de reciclare, când s-au scos de aici, a precizat Laczko.

A doua reprezentaţie va avea loc pe 10 Decembrie 2010, începând cu ora 19:00.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.