Orașul Cluj-Napoca

Împărtășește!

Implică-te! Cluj în imagini

Roxana POP – PIETÓN

Data
Access
gratuit
Loc
Cărturești Cluj-Napoca

În perioada 28 Iunie 2012 – 31 August 2012, Cărturești Cluj te invită să vizionezi expoziția de fotografie Roxana POP – PIETÓN.

Ne place strada. De ani de zile ne încăpățânăm, de pildă, în efortul de-a închide pentru mașini și-a deschide pentru oameni două străzi din România – asta înseamnă pentru Cărturești Street Delivery. Ne place enorm și fotografia de stradă, cea bună. Pe parcursul anilor am reușit să aducem în librărie multe albume valoroase, noi, actuale – deși nu erau foarte ieftine, s-au vândut toate. Am reușit să punem și pe pereți câteva expoziții foto legate de stadă – una din ele era a Roxanei POP, intitulată VRRUUUM (photography in motion). Vorbeam atunci în termeni de promisiuni, de așteptări pe care această tânără fotojurnalistă le îndreptățește. Seriile de fotografii de evenimente publicate de atunci de Roxana POP pe diverse site-uri de profil au confirmat promisiunile. La fel și bursa Fullbright obținută de ea, de care va beneficia începând din toamna asta la Missouri School of Journalism. O confirmare e și expoziția PIETÓN.

PIETÓN, pietoni, s. m. Persoană care umblă pe jos pe o arteră (cu trotuare) străbătută de vehicule. (DEX)

Sunt un pieton ca mulţi alţii. Îmi place să bat orașul în lung şi-n lat, cu aparatul de fotografiat la mine. Mă las furată de peisaj, uneori ajung să fotografiez până și pavajul. Cel mai mult îmi place însă să observ lumea care trece, stă sau se joacă pe stradă. Strada – locul în care poţi să iei cel mai bine pulsul unui oraş, al unei comunităţi. Cred că fotografia de stradă e una dintre cele mai sincere fotografii. Te obligă să observi participativ. Nu e de ajuns să stai la pândă, aşteptând ca fotografia să vină la tine – ești cel care merge înspre ea.

Pentru mine, în fotografia asta cel mai important e omul, pietonul, cel care locuieşte şi însufleţeste strada. O fotografie de stradă bună aş zice că reuşeşte să te facă şi pe tine, ca privitor, să devii (un) pieton. Cum spunea Bruce GILDEN, …dacă poţi mirosi strada doar uitându-te la o fotografie, atunci aceea este o fotografie de stradă.

PIETÓN se apropie de direcţia pe care vreau să o abordez în întregul meu demers fotografic. E o relfexie a proximităţii spaţiale. Expoziţia cuprinde fotografii făcute în călătoriile mele din ultimii doi ani (Belgia, Olanda, Spania). În timpul lor am avut ocazia de a explora o altfel de stradă: poate mai occidentală, cu siguranţă mai diversă. Oamenii sunt tot oameni, dar mediul este altul și el se reflectă pe fețele, în posturile oamenilor. Simt că în fotografiile astea unde e mai important decât când. (Roxana POP)

Vernisajul expoziției va avea loc joi, 28 Iunie 2012, începând cu ora 19:00.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.