Orașul Cluj-Napoca

Muncește!

Implică-te! Cluj în imagini

Repovestind copilăria

Data
Access
gratuit
Loc
Cărturești Cluj-Napoca

În perioada 27 Mai 2011 – 30 Iunie 2011, Cărturești Cluj te invită să repovestești copilăria.

Timp de cinci săptămâni, ceainăria noastră va căpăta nişte culori de poveste fermecată. E vorba de expoziţia de ilustraţie de carte a Mariei Surducan, care ne bucură şi care sperăm să încânte cât mai mulţi oameni. Pentru că, „ce-i sigur e sigur”, lucrările ei au puterea de-a te transporta într-un alt timp şi spaţiu, din care te întorci inevitabil înseninat. Fiind o perioadă în care ne vor vizita mulţi copii, putem spune că totul se potriveşte de minune.

Ești așteptat vineri, 27 Mai 2011, începând cu ora 19:00, la o întâlnire cu Maria şi lumile pe care le desenează. Iar cei mici pot participa în 1 Iunie 2011, începând cu ora 11:00, la un atelier de desene pe asfalt condus de ilustratoarea noastră.

Simt în imagini. Nu mă definesc ca individualitate, ci ca sumă de imagini acumulate şi nedevelopate. Impresiile mele se leagă de locuri şi de lumină, şi sunt impresii în sensul cel mai prozaic-fotografic al cuvântului. Şi nu se aşază în ordine cronologică, ci se subordonează doar… scenografiei magicului? Imaginile care alcătuiesc expoziţia ilustreză povestea (nepublicată) David şi Pădurea Fermecată. Când toţi oamenii din oraşul lor se transformă în roboţi, doi copii dau vina pe vrăjitoarea cea rea şi pleacă să-i ceară socoteală. Traversează Pădurea Fermecată, unde întâlnesc personaje stranii. Câştigându-le încrederea prin tot soiul de jocuri, ajung în final la castelul vrăjitoarei – unde, ca în orice poveste, îi aşteaptă o surpriză şi o răsplată. Povestea este un pretext; ilustraţiile inventariază toate locurile unde am simţit eu realitatea casantă, unde am pipăit intrarea în fantastic. Se constituie astfel într-o re-povestire şi simultan, o re-inventare a copilăriei, ca stare, nu ca epocă delimitată cronologic. Strada cu roboţi este Lipscaniul, Sirena e undeva în Dealul Melcului, lângă pădurea Baciu, Grădina violetă este undeva în Aix-en-Provence şi este de asemena grădina Muzeului Rodin din Paris, dar este şi Pădurea de lilieci a Contesei de Segur şi Grădina secretă a lui Mary Lennox. (Maria Surducan)

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.