Orașul Cluj-Napoca

Învață!

Implică-te! Cluj în imagini

Protecția muncii, utilaje și vestiare

Data
Loc
Fabrica de Pensule Cluj-Napoca

În perioada 6-13 Noiembrie 2010, Fabrica de Pensule Cluj-Napoca te invită să vizitezi expoziția Protecția muncii, utilaje și vestiare.

Expoziția recuperează două reprezentări vizuale ale mediului muncitoresc din fabricile si uzinele românești. Pe de o parte, sunt expuse afișele de protecția muncii, care împânzeau fabrici precum Fabrica de Pensule – reflecții decupate uniform despre muncitorul socialist și îndreptare ale conduitei proletare. În paralel cu aceste afișe se definește o altă cultură vizuală, liberă și personalizată de gusturile și interesele muncitorului, cea a colajelor de pe dulapurile din vestiare.

În timp ce afișele de protecția muncii reflectă un muncitor standardizat și acționează vizual și ideologic precum un filtru oficial al imaginii muncitorului disciplinat (sau dimpotrivă, acuză prin expunerea indisciplinei la locul de muncă), imaginile inserate de muncitor în culisele spațiului de lucru reprezentau o colecție de vise și fantezii, un refugiu imaginar într-o zonă care însemna tot ceea ce nu era locul de muncă.

Documentarea s-a concentrat pe afișe de protecția muncii din Fabrica de Pensule, vestiare muncitorești din fabrici din Cluj și fotografii ale habitatului muncitoresc din Fabrica de Pensule și TractorulBrașov, realizate de Șerban Bonciocat, Bogdan Rakolcza, Feleki István, Feleki Szabolcs.

Finanțator: Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European& Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 6 Noiembrie 2010, începând cu ora 18:00.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Fundația AltArt.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.