Orașul Cluj-Napoca

Respectă!

Implică-te! Cluj în imagini

Photo Romania Festival 2013

Data
Loc
Cluj-Napoca

În perioada 17-26 Mai 2013, la Cluj-Napoca va avea loc Photo Romania Festival, cel mai mare festival dedicat fotografiei din estul Europei.

Photo Romania Festival, cel mai mare eveniment deprofil din Europa de Est, dă startul celei de-a treia ediţii. Pentru zece zile, începând de vineri, 17 Mai 2013, iubitorii de artă fotografică sunt invitaţi la o incursiune în lumea fotografiei: de la cele mai premiate imagini ale momentului, până la evenimente inedite, workshop-uri profesioniste și concerte care să marcheze expozițiile recunoscute la nivel național și internațional. Odată cu această ediţie a festivalului va fi redeschisă și una din cele mai iubite terase din Cluj, Grădina Boema.

Photo Romania Festival aduce la Cluj fotografi români renumiţi alături de fotografi străini câștigători ai unor competiții prestigioase precum World Press Photo sau Picture of the Year International.

Festivalul inaugurează primul Muzeu de Artă Fotografică din România. Acesta va fi amenajat în cadrul Galeriei Hangar, iar evenimentul de deschidere va avea loc sâmbătă, 18 Mai 2013, de la ora 18:00.

Photo Romania Festival (17-26 Mai 2013) va cuprinde zeci de expoziții pe cât de inedite, pe atât de artistice și impresionante, cu invitați de renume național și internațional, fotografi sportivi, fotojurnaliști, fotografi de fashion și advertising.

Unul dintre principalele evenimente ale acestei ediții vizează o mega-expoziție, etalată la Centrul Nobel şi care poartă semnătura celui mai premiat fotojurnalist norvegian, Espen Rasmussen. Lucrările incluse în această expoziţie schiţează portretul refugiaților de pe plan mondial. Expoziția reprezintă o premieră atât prin impresionantele lucrări care o compun cât și prin dimensiunile acestora: 80 de fotografii uriașe vor completa cea mai mare expoziție fotografică prezentă până acum în Cluj-Napoca. Vernisajul va avea loc duminică, 19 Mai 2013, de la ora 18:00, în prezența fotografului Espen Rasmussen, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

România în culori, unul din cele mai apreciate proiecte foto la nivel național și cu o expunere fără precedent pe Internet, va fi lansat oficial printr-o expoziție surprinzătoare la Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca. Vernisajul expoziţiei va fi marcat de un concert supriză, miercuri, 22 Mai 2013, de la ora 18:00.

Două expoziții inedite vor fi vernisate de elvețianul Sebastian Magnani și de lituanianul Tadao Cern. Prima, Underdogs prezintă mai multe portrete de câini care iau înfățișare umană. Cea de-a doua, Blow Job cuprinde o colecţie de portrete atipice: modelele au fost fotografiate cu feţele deformate de un jet puternic de aer. Ambele proiecte au devenit virale pe Internet și au circulat în întreaga lume. În România, tablourile ajung însă pentru prima dată, însoţite de autorii lor, în cadrul Photo Romania Festival.

Lista de invitaţi Photo Romania Festival creşte de la o ediţie la alta. La fel şi sonoritatea numelor acestora.

Festivalul găzduieşte o Academie de Workshop-uri, susținute de profesioniști în domeniu: Giuseppe Parisi, Simion Buia, Radu Sălcudean, Horațiu Curuțiu și mulți alții.

Radu Sigheti, șeful departamentului foto al Reuters România, este invitatul român special al festivalului. Cei prezenți la festival vor avea ocazia de a afla și povestea lui Thomas Câmpean, un tânăr fotograf care a renunțat la Cluj pentru a fotografia în Londra, ajungând într-un timp foarte scurt să publice ilustrate în publicații prestigioase din Regat precum The Guardian, ori să fotografieze Arsenal pe Emirates Stadium.

Adrenalina va atinge cote maxime în cadrul expoziției și a workshopului dedicate planespotting-ului (fotografie de avioane). Bogdan Pop, cel mai bun fotograf de avioane din țară, care a fost invitat recent în Dubai pentru a fotografia un eveniment acrobatic, va vorbi despre experiențele sale de la sol, dar și din aer, iar împreună cu el, doritorii vor putea lua parte la o „ședință foto” pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca.

Sportul își face și el loc în programul festivalului. Fotograful Gazetei Sporturilor, Raed Krishan, va expune la Cluj Arena fotografii surprinse la Olimpiada de la Londra. Evenimentul, care va avea loc sâmbătă, 25 Mai 2013, va fi colorat de prezența sportivei Alina Dumitru, clujeanca premiată cu argint în cadrul competiției amintite.

Fiecare final de zi din cadrul festivalului va fi marcată de un concert. Petrecerile vor avea loc la Grădina Boema și vor concerta Omul cu Șobolani, Byron, Vița de Vie, Magda Puskas și mulți alții. Prețul unui bilet de intrare la concert este de 20 de lei și reprezintă o formă de susținere pentru Photo Romania Festival și Grădina Boema.

Calendar workshop-uri

Școala de fotografie are ca mentori atât fotografi de renume internațional, cât și profesioniști români. Participanții la Academia Photo Romania, care va avea loc în timpul festivalului, au posibilitatea de a învăța ori a-și perfecționa tehnicile de fotografiere, de a cunoaște mai bine folosirea surselor de lumină externă, dar și cum se realizează o editare profesionistă a imaginilor. Prețurile pentru cele nouă workshop-uri pornesc de la 35 de euro și ajung la 140 de euro.

Înscrierile au fost deschise, iar cei care își rezervă un loc până în data de 26 Aprilie 2013 beneficiază de o reducere de 20% la fiecare dintre workshop-uri. Primele patru persoane care se înscriu pentru fiecare curs primesc un tricou, ediție specială, cadou.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.