Orașul Cluj-Napoca

Împărtășește!

Implică-te! Cluj în imagini

Mircea Gherghinescu – Piramida Fanfaronului

Data
Loc
Fabrica de Pensule Cluj-Napoca

În perioada 27 Mai 2011 – 12 Iunie 2011, Fabrica de Pensule Cluj-Napoca te invită la Mircea Gherghinescu – Piramida Fanfaronului.

Mircea Gherghinescu, în vârstă de 77 de ani, este cunoscut pentru aportul său adus școlii de cinematografie românească atât ca director de imagine în televiziune cât și ca profesor doctor universitar.

Printre proiectele sale se numără și Piramida Fanfaronului, un film cu tentă documentară dar care se dovedește a fi o metaforă profundă a unei realități distorsionate, a unei societăți cu valori strivite de megalomania unui regim totalitar. Realizat în 1992 cu mijloace clasice, filmul are ca subiect vizual un edificiu ce înmagazinează memoria unei perioade din istoria noastră recentă: Casa Poporului. Nu suntem în fața unei noi controverse, nici în fața unui documentar analitic ci mai degrabă în fața unei ironii curajoase pe ritmuri stranii. O ironie subtilă, cu multă forță și verticalitate care ne amintește de vulnerabilitatea condiției umane în fața unui sistem social ce tinde să reducă individul prin strivire, atât la propriu cât și la figurat.

Bazat pe o cadență “exterior – interior”, cu o atenție riguroasă la detalii, filmul lui Mircea Gherghinescu dă o conotatie aproape hipnotică inflației de elemente decorative și conturează treptat monstruozitatea unei arhitectonici lipsite de suflet.

Program

marți – vineri / 16:00 – 20:00

Galeria Laika, etaj IV

+4 0723 596 628 / info@laika.ro / laika.ro

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.