Orașul Cluj-Napoca

Votează!

Implică-te! Cluj în imagini

Madama Butterfly

Data
Loc
Opera Maghiară Cluj

Joi, 21 Ianuarie 2016, începând cu ora 18:30, Opera Maghiară Cluj te invită la spectacolul intitulat Madama Butterfly de Giacomo Puccini.

Simbol al iubirii sacrificate de indiferență și egoism, „Madama Butterfly” de Puccini – ce aduce în atenție emoționanta poveste de dragoste dintre gheișa Cio-Cio-San și americanul pe nume Pinkerton – a fost inspirată de povestirea „Madame Butterfly”, a americanului John Luther Long, precum și de romanul cvasi-autobiografic al francezului Pierre Loti, „Madame Chrysanthème”. Înainte de a ajunge, însă, să cunoască cele două surse amintite, Puccini a văzut, la Londra, în 1900, piesa de teatru adaptată de David Belasco după povestirea lui Long. Puternic impresionat, compozitorul avea să se întoarcă în Italia și să înceapă documentația pe această temă – copiază și studiază melodii din publicații ce conțineau transcrieri de cântece japoneze -, intenția lui fiind aceea de a surprinde cât mai bine trăsăturile culturii japoneze dar și de a caracteriza, din punct de vedere muzical, protagoniștii operei. Momentul nunții dintre Pinkerton și Cio-Cio-San este acompaniat de imnul japonez „Kimi ga yo”, iar specialiști în cultura japoneză, precum Kimiyo Powils-Okano, recunosc în opera lui Puccini cel puțin alte 10 melodii din muzica japoneză.

Amestec de realitate și ficțiune, „Madama Butterfly” – pentru care Puccini a scris nu mai puțin de cinci variante, dintre care prima în 1904, iar ultima în 1907 – a devenit în timp nu doar una dintre cele mai triste povești de dragoste din lume, ci și un mit arhetipal al legăturii dintre Orient și Occident.

Reprezentația va aduce pe scena clujeană un spectacol tumultos aflat sub bagheta dirijorului Zsolt Jankó, care îi va reuni pe scenă pe artiștii: Carmen Gurban (Madama Butterfly), AdorjánPataki (B.F. Pinkerton), Sándor Balla (Sharpless), Mária Molnár (Suzuki), Éva Jordán (Kate), Róbert Vass Laczkó (Goro), Levente Szabó (Yamadori), János Szilágyi (Bonzo), Ferenc Kovács, János Ádám, Milán Székely. Regia artistică este semnată de Vincent Liotta.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.