Orașul Cluj-Napoca

Împărtășește!

Implică-te! Cluj în imagini

Loteria nașterii

Data
Access
20 lei
Loc
Cluj-Napoca

Seria proiecțiilor speciale de la Casa TIFF continuă vineri, 26 Octombrie 2012, începând cu ora 20:00, cu documentarul Loteria nașterii, realizat de Raoul Martinez.

Filmul reprezintă prima parte a trilogiei Să creăm libertate. Inițial, acest proiect a fost gândit în spațiul online ca un set de filme, eseuri și picturi ce explorează relația dintre putere, control şi libertate într-o societate democratică. Filmul, care va fi proiectat în premieră în Romania, la Casa TIFF , este primul episod lansat ca producție de sine stătătoare. Proiecţia va fi urmată de o sesiune Q/A la care va participa regizorul.

Documentarul include interviuri cu intelectuali de marcă la nivel mondial: jurnaliști, academicieni, istorici, filosofi, psihologi şi activişti care încearcă să înțeleagă forțele culturale, educaționale și comerciale care ne influențează. Printre aceștia – Howard Zinn, Vandana Shiva, Steven Pinker, Tony Benn, Michael Albert, George Monbiot, Nick Davies, Daniel Dennett, Bill Fletcher, Kathleen Taylor și Jeff Schmidt.

Încă de la naștere, mințile noastre reprezintă un câmp de bătălie al unor forțe aflate în competiţie. Rezultatul acestor lupte determină societatea pe care o creăm. Acest film este despre forţele culturale, educaţionale şi comerciale care dau formă identităţii noastre, deseori în maniere care limitează atât liberteatea noastă personală, cât şi cea politică, explică Raoul Martinez conceptul care a stat la baza întregii trilogii.

Filmele din proiectul Să creăm libertate unesc punctele dintre sistemul de educaţie, media, relaţii publice, democraţie şi economie pentru a oferi o perspectivă alternativă asupra societăţii actuale şi asupra viitorului pe care oamenii îl creează.

Coloana sonoră a documentarului a fost realizată de Nico de Transilvania, cunoscută publicului românesc prin faptul că a compus și coloana sonoră a documentarului Wild Carpathia. Filmul a fost nominalizat la secţiunea “cel mai bun documentar” în cadrul Festivalului de Film Raindance, în septembrie 2012.

Raoul Martinez este un artist, scriitor şi documentarist stabilit la Londra, provenind dintr-o familie de scriitori şi artişti. A părăsit şcoala la vârsta de 17 ani şi a devenit ucenicul unui pictor internaţional de portrete, şi a studiat pe cont propriu manifestând un interes deosebit pentru filosofie, psihologie, economie, politică şi istorie. Să creăm libertate este prima lui serie de filme documentare. Momentan Martinez scrie o carte cu acelaşi nume. Portretele sale au fost selectate pentru a fi expuse în Galeria Naţională de Portrete din Londra.

După proiecția de la ora 20:00, organizatorii au pregătit o petrecere unde va mixa Nico de Transilvania. DJ-ița originară din Ardeal a pregătit un mix de muzică vintage combinată cu un funk proaspăt, cu influențe balcanice. Nico a mai mixat la Cluj în cadrul ediției din acest an a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), unde s-a bucurat de aprecierea pasionaților muzicii de gen.

Intrarea include o băutură din partea casei. Cei care doresc să participe doar la film sau doar la petrecere vor plăti 10 lei (fără băutură din partea casei).

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.