Orașul Cluj-Napoca

Exprimă-te!

Implică-te! Cluj în imagini

Korsakow-Show pe tema emigraţiei intelectuale din România

Data
Access
gratuit
Loc
Cluj-Napoca

Centrul Cultural German Cluj-Napoca în parteneriat cu DAAD şi Primăria Municipiului Cluj-Napoca organizează luni, 4 Martie 2013, începând cu ora 19:00, la cinema Mărăşti Cluj-Napoca, un Talk-Show în format Korsakow pe tema migraţiei europene.

Absolvenţii români emigrează. Mulţi dintre ei îşi încearcă norocul în Germania. 22% dintre românii cu studii superioare ar vrea să lucreze în Germania. Ce înseamnă acest exod pentru România? Ce înseamnă el pentru Germania? Au, de fapt, aceşti emigranţi o imagine realistă despre traiul în Germania? Împreună cu experţi din România şi Germania vom discuta despre fenomenul Brain Drain (emigraţia intelectuală) din România.

Experţii invitaţi la dezbatere sunt Prof. Istvan Horvath, sociolog la Universitatea Babeş-Bolyai şi cercetător în domeniul migraţiei, şi Thomas Fettback, fost primar al oraşului Biberach şi specialist în problema integrării forţei străine de muncă pe piaţa germană. Discuţia dintre cei doi experţi şi public va fi interactivă.

Korsakow-Talk-Show este un format de dezbatere dinamic şi deschis, în cadrul căruia publicul stabileşte desfăşurarea diferitelor scurtmetraje pe tema migraţiei europene, prin vot democratic. În plus, spectatorii vor avea posibilitatea să participe la discuţie prin diferite canale, precum SMS sau Twitter.

Este prima dată când se va desfăşura la Cluj un Korsakow-Talk-Show.

Dezbaterea va fi tradusă simultan în limbile germană şi română.

Horváth István s-a născut în 1966 la Sânsimion şi a studiat sociologie și filozofie. În prezent este profesor de sociologie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca şi președinte al Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale. Domeniile în care cercetează sunt bilingvism, ideologia limbii şi etnopolitică. Datorită numeroaselor publicaţii despre migraţie şi efectul demografic al acesteia, prof. Horváth este unul dintre cei mai remarcabili cercetători în domeniul migraţiei.

Thomas Fettback s-a născut în Hamburg. El a studiat drept iar între anii 1994 şi 2012 a fost primarul oraşului Biberach din sudul Germaniei. În prezent se implică în dezvoltarea şi modernizarea societăţii civile din ţară şi străinătate şi lucrează pentru Institutul pentru Management şi Consiliere Politică Interculturală.

Centrul Cultural German este o instituţie culturală, a cărei activitate urmăreşte promovarea schimbului cultural între Germania şi România şi a unei imagini autentice a Germaniei moderne. Centrul oferă cursuri de limbă germană acreditate de Institutul Goethe şi deţine o bibliotecă vastă, cu sală de lectură. O parte importantă a activităţii acestuia o reprezintă evenimentele culturale de artă contemporană, prin care se încurajează dialogul între artişti români şi germani şi proiecte cu parteneri locali.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.