Orașul Cluj-Napoca

Ascultă!

Implică-te! Cluj în imagini

Jurnal de România. Sfântu Gheorghe

Data
Access
20 lei
Loc
Reactor

Sâmbătă, 25 Martie 2017, începând cu orele 17:00 și 19:00, Reactor te invită la spectacolul de teatru intitulat Jurnal de România. Sfântu Gheorghe.

Spectacol susținut de Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe.

Regia: Carmen Lidia Vidu. Foto / Video: Vetró Baji și Levente Vargyasi. Muzica: Luiza Zan și Kónya Ütő Bence. Costume: Raluca Alexandrescu. Regizor tehnic: Lidia Baciu.

În distribuție: Elena Popa, Alexandrina Ioana Costea, Ion Fiscuteanu Jr., Sebastian Marina, Daniel Rizea și Costi Apostol.

Jurnal de România. Sfântu Gheorghe este un exercițiu artistic inedit, parte a unui proiect de amploare pe care regizoarea Carmen Lidia Vidu îl va desfășura în mai multe orașe ale țării, dar și în diferite medii (fotografie, teatru, film).

Jurnal de România este spaţiul de dialog pe care artista Carmen Lidia Vidu l-a deschis din nevoia de a-şi cunoaşte generaţia şi, prin ea, România mai puţin turistică şi mai puţin televizată.

Este vorba de un proiect complex şi de durată, care va cuprinde spectacole de teatru, scurtmetraje şi expoziţii. Sfântu Gheorghe a fost primul episod al acestui inedit serial, urmează Constanţa (teatru), apoi Bucureşti (film).

Un jurnal este un exerciţiu de sinceritate şi poate deveni o sursă de autenticitate, adică operă de artă, doar atunci când are o structură fragmentară, în acord cu alcătuirea intimă a gîndirii, care este intermitentă şi care dezvăluie şi ascunde, deopotrivă. Un oraş nu are un singur chip, cum arată el depinde de cine şi de unde îl priveşte. Sfântu Gheorghe din Jurnalul de România al regizoarei Carmen Lidia Vidu este oraşul din privirea şi alcătuirea unor actori din Trupa Andrei Mureşanu.

Terenul pe care Carmen Lidia Vidu experimentează este substratul autobiografic al Jurnalului de România. Sfântu Gheorghe: chiar se poate pătrunde în intimitatea unui oraş? Cum şi pe unde? Pe furiş, ne propune artista, şi prin zonele mai puţin sau deloc umblate din fiinţa locuitorilor săi. Din cele aproximativ 60.000 de universuri umblătoare care alcătuiesc populaţia Sfântului Gheorghe, Carmen Lidia Vidu a ales 6 venetici, toţi actori la Teatrul Andrei Mureşanu, şi îi provoacă la o socratică dezbrăcare a sufletelor. Începe un joc al dezvăluirilor şi tăinuirilor, fotograme din filmul vieţii celor 6 actori : despre origini, părinţi, bunici, frici şi răbdare; despre drumul spre Sfântu Gheorghe, limba română şi maghiarii, primele mirări, începuturi, locuinţe, vecini, o casă îndrăgită, o pisică, chirii, mutări, căutări, evadări prin locurile dragi şi confruntări cu diferenţa; despre aşteptări, ratări, dezamăgiri, rupturi, singurătăţi, căderi, şocuri, confuzii, bani de întreţinere, copii, vulnerabilităţi, neputinţă, soţ care o ia razna, furie, ispita de a fugi şi răbdare; despre clipele de fericire, zodii, faze, muzici, prietenii, antipatii, tensiuni, pasiuni, ipocrizii, aroganţe, ficţionalizări, bravări, manele în maghiară, tatuaje; despre prima premieră şi moartea care bate teatrul; despre locul preferat care e acasă. Despre arta de a răbda.

Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducere, respectiv 12 lei biletul.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.