Orașul Cluj-Napoca

Implică-te!

Implică-te! Cluj în imagini

Ioachim NICA – Culoare

Data
Loc
Artexpert Gallery Cluj-Napoca

În perioada 6-27 Aprilie 2012, de luni până vineri între orele 9:00 și 17:00, Artexpert Gallery Cluj-Napoca te invită să vizitezi expoziția de pictură Ioachim NICA – Culoare.

Nu din plictis, nu din angoasă, ci din nevoie, scormonind prin buzunarele adânci, fermecate, ale halatului de lucru, septuagenarul Ioachim Nica a descoperit miraculos batoanele de cretă şi pastelurile colorate! Nici guma de şters, nici linia derutant de subţire şi tremurătoare a grafitului n-au mai fost suficiente pentru a-iI întregi opera. Un coş exuberant de culori s-a revărsat pe masa de lucru: verzuri ”electrice”, veronese ”crazy”, albastruri adânci, angoasante, o suită de roşuri ”incendiare”, încălzite la incandescenţa guturală a albului-portocaliu, violeturi tainice sau brumate, ”caramelizate” de pâcla unor orizonturi stinse, exersând versatilitatea vesperală în tainica mişcare descendentă a soarelui, ocruri diafane scăldând opulenţa carnală a unor trupuri de femeie în care forma are gustul şi miezul de rodie, o excitaţie nestăpânită în care ”figura” se confundă cu ”locul”, gustul fastuos cu sunetul de tingire, moleşeala aromată cu percepţia alertată şi rebelă a simţurilor.

Claiele de fân – inconfundabila prezenţă obsesivă şi ireductibilă a peisajului ”românesc” – ard răspândite pe dealuri ca nişte columne scurte, incendiate, exultând ceremonios misterul energetic al lumii, iradiind sub precipitarea nervoasă a tuşelor întreţesute de culoare – un ”dezastru” sanguinolent din care curge amintirea pustiirilor medievale. Întreaga sa desfăşurare feerică, de data aceasta, pare o amplă execuţie onomatopeică, un discurs de sunete vibrante, altădată de neînţeles ca raţiune şi finalitate lexicală. O exclamaţie cosmică, nestăpânită, prin care au erupt toate culorile curcubeului, şi mai multe decât atât, prea multă vreme ţinute sub coviltirul unei epure grafice, abia destupat recipientul eliberând ”duhul” auroral.

Se scaldă aici, într-o ordine aleatorie, două secole de artă modernă şi mai multe ”ţinuturi” de rezonanţă picturală: fovi, nabişti, cézannieni, gauguinieni, şi armatele lor insurgente altădată, ”plutoanele de asalt” ale pictorimii băimărene şi truda plein air-istă a vechii Şcoli clujene. Cât despre noua ”Şcoală de la Cluj”, aceasta pare a avea rădăcini mai adânci decât sumarele rezultate ale anticipărilor curente, de vreme ce ”bravura” expoziţională a bătrânului dascăl le lasă să se vadă! Veţi vedea că place! E un discurs ”fov”, tineresc, de primire în Academie! (Vasile RADU)

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.