Orașul Cluj-Napoca

Vinde!

Implică-te! Cluj în imagini

Francisc Baja – Canibal

Data
Access
gratuit
Loc
Cărturești Cluj-Napoca

Joi, 9 Martie 2017, începând cu ora 19:00, Cărturești din Iulius Mall Cluj te invită la lansarea romanului intitulat Canibal de Francisc Baja.

Canibal, noul roman al lui Francisc Baja, mizează pe o formulă literară inedită, pe o alăturare stranie de personaje și pe o paralelă între două forme de totalitarism privite din prisma intimității. Publicat la finalul lui 2016 la editura Casa de pariuri literare, el vine la zece ani după romanul de debut (Porumbelul lui Noe, editura Eikon, 2006), și reprezintă prima carte a unei anunțate trilogii.

Ce legătură există între Adolf Hitler, iubit nebunește de o femeie, dar frustrat că nu i se vinde cartea, și Vadim Tudor, obligat să se expatrieze? Câți copii a avut Hitler și cine a fost mama lor? E Argentina refugiul ideal? Canibal e o poveste tragică despre nazism și comunism, o ficțiune istorică întinsă pe mai multe zeci de ani și care ne oferă de toate: iubire, aventuri pe două continente, onoare și trădare. Citind romanul Canibal mi-am amintit iarăși și iarăși de cuvintele lui James Joyce din Ulise: „istoria e un coșmar din care tot încerc să mă trezesc”. (Marin Mălaicu-Hondrari)

Francisc Baja s-a născut la Cluj în 1973. Până să ajungă să scrie a practicat mai multe munci, în diverse locuri și în diverse perioade. În 1988 a început ca ucenic de strungar. În 1992 lucra într-o turnătorie. În 1993 construia stabilopozi. În 1994 spărgea străzile cu pickamerul. În 1995 se plimba cu barosul prin cartiere. În 1997 a început Facultatea de Filosofie. În 1998 se plimba cu barosul prin cartiere. În 2002 lucra într-o arhivă. În 2004 făcea pe poștașul. În 2006 a publicat prima sa carte, Porumbelul lui Noe, iar în următorul an a scris un roman pe care l-a crezut abandonat. În cele din urmă a terminat filosofia în 2012, cu o teză de doctorat despre Experimentul Pitești. În prezent lucrează ca și designer de carte pentru mai multe edituri. A publicat în mai multe reviste literare: „Echinox”, „Apostrof”, „Steaua”, „Tribuna”. Trăiește în continuare la Cluj.

Radu Toderici, eseist, critic de film și redactor de carte, cunoaște îndeaproape procesul genezei romanului Canibal.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.