Orașul Cluj-Napoca

Dezvoltă!

Implică-te! Cluj în imagini

Fehér László (Ződ) – Hide & Seek

Data
Access
gratuit
Loc
Cărturești Cluj-Napoca

În perioada 28 Septembrie 2012 – 14 Noiembrie 2012, Cărtureşti Cluj te invită să vizitezi expoziţia de sculptură Fehér László (Ződ) – Hide & Seek.

Expoziţia face parte din proiectul Welcome Home, o arhivă recent începută a artiştilor mureşeni contemporani, inițiat de Laurei Borotea.

M-am întâlnit cu lucrările lui Ződ la Târgu-Mureş, în vara asta. Curatoarea expoziţiei, o prietenă, îmi recomandase să trec pe la Mall-ul din centru. Doi artişti împărţeau spaţiul, dar era evident de la prima privire că fiecare set de lucrări era suficient pentru o expoziţie în sine. M-am plimbat printre sculpturile lui Fehér, apoi am cerut voie şi le-am făcut poze. Era meşteşug, din acela cum nu prea mai întâlneşti, pus în nişte forme extrem de noi. Parcă aveau ceva de bandă desenată. Cool şi funky, dar fară disperarea de-a fi aşa. La a treia privire mă îndrăgostisem deja de lucrări şi, indirect, de Ződ. Am sunat-o pe prietena mea şi am rugat-o să mă ajute să aduc expoziţiile şi la Cluj. Împreună sau, şi mai bine, separat. Din fericire am reuşit. Nu sunt critic şi nu vreau să vă „descifrez” arta lui Fehér László (Ződ). Veniţi să-i vedeţi lucrările, vă vor spune ele tot ce trebuie. Eu zic doar că merită. Şi că, peste câţiva ani, o să ne mândrim că am fost la a doua expoziţie personală a acestui sculptor. (Mihai Mateiu)

Totul a început când eram în clasa a doua. Atunci am găsit trei dălţi ale bunicului meu şi m-am apucat să cioplesc. Până la 12 ani am făcut-o ca hobby. Apoi am devenit ucenic la un meşter de dulapuri din Miercurea Ciuc – am lucrat acolo zi de zi, de la el am învăţat bine tehnica cioplirii în lemn, făcând dulapuri în toate stilurile, de la „renaissance” până la „art nouveau”. Tot acolo am avut primul contact cu istoria artei şi, după un timp, am decis că o să fiu sculptor.

A mai fost ceva înainte de toate astea: mama mea a lucrat într-o fabrică de ceramică, unde am întâlnit pentru prima oară lutul. Stăteam mult timp cu ea acolo, făceam forme din lut şi desenam non stop. Cred că după toate astea nici nu aveam altă alegere decât să fiu sculptor.

După clasa a opta am vrut să merg la liceul de arte din Târgu Mureş, dar am trecut examenul de capacitate abia în toamnă şi am pierdut admiterea. Din cauza asta am ajuns la şcoala de meserii, la secţia turism, şi am devenit ospătar-bucătar. În sfârşit, abia la 18 ani am ajuns la liceul de artă din Odorheiu Secuiesc.

Apoi la facultate în Timisoara, unde am descoperit arta „contemporană”. Până la mijlocul anului doi am făcut ce asteptau profesorii de la mine, după gustul lor – la un moment dat însă mi-am dat seama ca nu fac nimic nou şi că tot ce făcusem pînă atunci semăna cu lucrările lor. Când am conştientizat asta am început să caut altceva. În această perioadă am participat la proiectul Otegtaj – Tree House Village – era un grup internaţional şi pentru prima dată în viaţa mea m-am întâlnit cu oameni din alte ţări. Mi-am dat seama cât de importat e să comunici cu cei din afară, şi nu doar într-un grup mic cum ar fi Ardealul sau secuimea. De atunci am început să urmăresc pe internet şi alţi artişti din lume, din Asia până în America şi, binenţeles, din Europa.

GEHARD DEMETZ, Mauritio Catellan, Dan Webb, Katsura Funakoshi – în mare ei sunt preferaţii mei. Nu vreau să-i copiez. Îmi mai place arta clasică (grecii, romanii, egiptenii), arta populară asiatică şi artele primitive – mai mult din astea mă inspir, dar vreau să aduc totul în zilele noastre. Nu ştiu cât de mult reuşesc să fac artă contenporană, dar asta e direcţia în care vreau să merg. Sunt deschis la orice, încerc să urmăresc tot ce e contemporan în muzică, teatru, pictură, foto, film, practic tot ce e în domeniul artelor. De exemplu îmi place foarte mult dansul contemporan. Vreau să rămân independent faţă de politică şi religie, chiar dacă uneori mai intru câte puţin şi pe teritoriul lor. (Fehér László Ződ)

Se mulțumește secţiei de sculptură a Universităţii de Arte şi design din Cluj pentru sprijinul acordat prin oferirea postamentelor pentru lucrări.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 28 Septembrie 2012, începând cu ora 19:00.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.