Orașul Cluj-Napoca

Dezvoltă!

Implică-te! Cluj în imagini

Elise Wilk – S-a întâmplat într-o joi

Data
Access
gratuit
Loc
Cărturești Cluj-Napoca

Vineri, 21 Februarie 2014, începând cu ora 19:00, Cărturești Cluj-Napoca te invită la spectacolul de lectură intitulat S-a întâmplat într-o joi de Elise Wilk.

În distribuție: Vera Brătfălean, Alexandra Caras, Simona Maican, Oana Mardare, Doru Mihai Talos și Radu Adrian Vasiliu.

V-ați imaginat vreodată ce părere ați fi avut despre textele lui Shakespeare sau Cehov dacă ați fi trăit în timpul lor? Sau, şi mai bine, cum i-ați fi explicat lui Caragiale, la un țap de bere, că v-a scandalizat O noapte furtunoasă?

Până ne perfectăm maşina timpului, vă propunem singura alternativă viabilă: să ne cunoaştem dramaturgii în viață. Se spune că valoarea unui dramaturg, ca şi a unui pictor, se limpezeşte în timp, după moartea lui. Ei bine, noi suntem de părere că merită să îi cunoaştem atunci când avem şansa, să ne bucurăm de vitalitatea textelor lor, de lumile pe care le creează şi pe care le putem recunoaşte, pentru că sunt inspirate din realitatea contemporană, de personajele lor pe care le simțim reale, pentru că au ca modele oameni ca noi şi ca cei pe lângă care trecem pe stradă.

Pisica Verde este un text despre adolescenți, despre ataşament şi fantezie, despre o perioadă complicată, plină de anxietate, de sentimente puternice, greu de controlat. E, de fapt, o poveste a maturizării prin contact cu moartea, cu descoperirea responsabilității, a vinovăției, a seriozității vieții şi finalității ei, totul relatat candid, firesc şi cu umor, de personaje între 16 şi 19 ani. Povestea e simplă şi apare, din când în când, ca tragedie relatată în detalii morbide de o presă înfierbântată. De data asta, însă, nu ne situăm pe poziția superioară, de judecător distant, a adultului oripilat de modificările suferite de întreaga masă a celor tineri, în timpul scurs între propria lui tinerețe şi momentul actual. Elise Wilk ne face să îi ascultăm şi pe ei, pe cei care se simt veşnic neînțeleşi, şi, surprinzător, ascultându-i, ne dăm seama că empatizăm cu ei.

Lectura va fi asigurată de tineri, bineînțeles, foşti sau actuali studenți ai Facultății de Teatru şi Televiziune din cadrul Universității Babeş-Bolyai, şi va fi urmată de lansarea volumului de teatru S-a întâmplat într-o joi, despre care ne va povesti mai multe doamna Miruna Runcan, profesor al aceleiaşi facultăți. Vom discuta apoi cu autoarea, la un pahar de ceai, despre nelămuririle, sugestiile, aprecierile voastre.

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.