Dan Coman
- Data
- Access
- gratuit
- Loc
- Cărturești Cluj-Napoca
- Comentarii
- 0
- Trackbacks
- 0
Următorul invitat LIT. FRONT-LINE 90’ este poetul Dan Coman, care a surprins piaţa literară românească publicînd la sfîrşitul anului trecut primul său roman, Irezistibil (Polirom, 2010). Surprinzător este şi felul în care se referă autorul la această carte: Aşa am scris Irezistibil.
Făcîndu-l pe Dan Coman personaj şi umilindu-l în cele mai abjecte moduri, desfiinţînd una dupa alta cărţile pe care le-a scris, aducînd toată neputinţa lumii acolo şi aruncînd-o peste fiecare rînd. N-a fost cea mai elegantă cale de a supravieţui acestei nenorociri, dar pentru mine a fost singura. Născut în 1975 la Gersa (BistriţaNăsăud), Dan Coman a debutat în 2003 cu anul cîrtiţei galbene, după care au urmat ghinga (2005) şi Dicţionarul Mara (2009) – trei volume de versuri care l-au împins în topul celor mai apreciaţi poeţi ai generaţiei sale. Poemele sale au apărut în antologii din România, Suedia, Franţa, Serbia, Ungaria, Slovenia şi Canada.
Poezia, spre deosebire de roman, se naşte din expandări, nu din extirpări. Desigur, în ambele cazuri avem de-a face cu rescrieri. Fiecărui cuvînt i se adaugă altele, asemeni particulelor de zahăr care ajung să compună galaxii numite, atît de banal, vată de zahăr. Vata de zahăr este susţinută de un ax. Prezenţa axului, în poezie, înseamnă prezenţa viziunii. Numai atunci produsul poate fi consumat, pentru că numai astfel ai de unde să-l apuci. Dan Coman are viziune. Ardealul literal îl merită. (Alexandru Matei)
Ţinem în mînă o carte (Irezistibil) despre viaţă, o carte în care, cu fiecare poveste, viaţa se ia şi se dă. Cîte una pe zi. Alchimist elegant, Dan Coman amestecă substanţele: poezie, prietenie, dragoste, glorie, trădare şi iar poezie. De data asta a lăsat uşa întredeschisă. Putem, iată, să nu mai bănuim ce face el. (Florin Partene)
Pe 24 Februarie 2011 discutăm cu Dan Coman, timp de 90 de minute, despre viaţa sa „ameninţată” de literatură, despre trecerea de la Poezie la proză, despre bucuria sau chinurile scrisului, despre avîntul sau apăsarea recunoaşterii, despre prietenie, iubire şi tot ce mai contează. Vor fi si doua momente de lectură a autorului (din roman şi cel mai recent volum de poezie), pauză de ceai şi un final rezervat dialogului cu publicul. Vă aşteptăm la ora 18:45 în ceainăria librăriei Cărtureşti din Iulius Mall pentru o întîlnire reală cu scriitorul Dan Coman.